duits voorzitterschap
Het Duitse voorzitterschap van de EU

De Europese Unie zit in het slop, de hoofdpijndossiers zijn nauwelijks op één hand te tellen. Alle hoop is gevestigd op het voorzitterschap van Duitsland om de zaak weer vlot te trekken. In dit dossier vindt u nieuws en achtergronden bij de Duitse zoektocht naar wegen uit de crisis. Let op, deze serie is uit 2007. Info over het voorzitterschap van de EU in 2020 vindt u op de themapagina Duitsland en Europa

Gedurende de periode van het Duitse voorzitterschap (van 1 januari tot 1 juli 2007) vullen wij dit dossier aan met nieuwe achtergronden en actualiteiten.

Bloemen voor Angie, maar tegen welke prijs?

Dankzij het akkoord over een nieuw verdrag is de Europese Top van dit weekend op de valreep een succes geworden. Luuk van Middelaar vraagt zich af: Wat maakte het verschil tussen hoon en bloemen?
Lees verder >>

Duitsland in de knel
De relatie tussen de Europese Unie en Rusland heeft een nieuwe wending genomen. Het het optimisme van de jaren negentig is definitief omgeslagen in kilte. Deze vervreemding volgens Jeroen Bult niet per se ongezond.
Lees verder >>

Van ver gekomen
In Berlijn vond afgelopen weekend één van de hoogtepunten plaats van het Duitse EU-voorzitterschap. Met een groot feest en een ‘Berlijnse Verklaring’ stond Europa stil bij wat het de afgelopen vijftig jaar heeft bereikt.
Lees verder >>

Merkel wil Europees leger
Angela Merkel heeft in de aanloop naar de viering van de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome, zondag in Berlijn, alvast een schot voor de boeg gelost. Een Europees leger noemt ze een van de belangrijkste EU-doelen.
Lees verder >>

De ecokanselier wacht flinke tegenwind
Na de geslaagde Europese klimaattop moet kanselier Angela Merkel het veelgeprezen actieplan nu nog aan het thuisland verkopen. Met name de Duitse industrie is sceptisch over de economische consequenties van het plan.
Lees verder >>

In de val van de vredesretoriek
Het recente debat in Duitsland over de inzet van militairen in Zuid-Afghanistan is een veeg teken. De weerstand in Berlijn om zijn NAVO-partners bij te staan, duidt erop dat de transatlantische breuk nog altijd niet is geheeld.
Lees verder >>

De tijden van exclusief leiderschap zijn voorbij

Vroeger was de Europese integratie zoveel overzichtelijker: Parijs en Bonn namen het initiatief en de rest volgde. Of nostalgie naar deze vervlogen tijden gerechtvaardigd is, blijft echter de vraag. Een analyse van de Frans-Duitse betrekkingen.
Lees verder >>

Wat te doen met de buren van Europa?
Duitsland voelt bij uitstek de gevolgen van instabiliteit aan de randen van Europa. Een vernieuwd Europees nabuurschapsbeleid (ENB) moet dat tegengaan. Maar dit zal zal slechts met stapjes tot stand komen, meent Margriet Drent.
Lees verder >>

EU zwakt eisen aan CO2-uitstoot auto’s af
Een krachtige lobby van de Duitse auto-industrie en de regering van kanselier Angela Merkel heeft zijn vruchten afgeworpen. Onder druk van Duitsland heeft de Europese Unie haar plannen voor een lagere CO2-uitstoot voor auto’s afgezwakt.
Lees verder >>

‘De zaak moet in beweging blijven’
Duitsland neemt de bezwaren tegen de Europese Grondwet serieus, maar wil de essentie van het verdrag behouden. Staatssecretaris voor Europese Zaken Günter Gloser wil duidelijk zijn. “Elk land moet bereid zijn compromissen te sluiten.”
Lees verder >>

Euroscepsis: Schelden op Europa

Angela Merkel grijpt het EU-voorzitterschap met beide handen aan om de Europese Grondwet nieuw leven in te blazen. Maar wat vinden de gewone burgers er eigenlijk van? Rob Savelberg ging de straat op om de stemming te peilen.
Lees verder >>

Merkel wil af van atoomstop
Bondskanselier Angela Merkel (CDU) wil de discussie over het gebruik van kernenergie nieuw leven inblazen. Aanleiding is de opnieuw opgelaaide energieruzie tussen Moskou en Minsk, die ook Duitsland treft.
Lees verder >>

Vooruitblik: Duitsland tempert de verwachtingen
Berlijn is zich er goed van bewust dat een succesvol Europees voorzitterschap staat of valt met het managen van verwachtingen. Door deze nu te temperen, kunnen de successen van het komend half jaar straks extra breed worden uitgemeten.
Lees verder >>

Mevrouw Merkel, vergeet de Europese Grondwet!
Duitsland is in veel opzichten niet langer de hekkensluiter, maar opnieuw het trekpaard van Europa. Hierdoor gesterkt, voert Merkel campagne om de Europese Grondwet nieuw leven in te blazen. Michèle de Waard vraagt zich af of dit haalbaar is.
Lees verder >>

 

Midden-Oostenbeleid: Alle ogen op Angela
Nu Tony Blair en Jacques Chirac bezig zijn aan hun laatste maanden, valt de beurt aan Angela Merkel om richting te geven aan het buitenlandbeleid van de EU. Aan het Midden-Oosten krijgt ze een zware dobber.
Lees verder >>

Bruggenbouwer tegen wil en dank
'Turkije' wordt ongetwijfeld het zwaarste dossier van het Duitse EU-voorzitterschap. Merkel zal al haar talenten als bruggenbouwer moeten aanwenden om Turkije binnen boord te houden - of ze nu wil of niet. Jeroen Bult analyseert.
Lees verder >>

Het gewicht van Russisch gas
De olie- en gasoorlog tussen Rusland en Wit-Rusland heeft het woord ‘energieafhankelijkheid’ weer hoog op de EU-agenda's geplaatst. Het belang van Russisch gas zal echter relatief afnemen, betoogt Said Rezaiejan.
Lees verder >>

Zes Duitse bigshots in Brussel
In tegenstelling tot hun collega's in Berlijn staan de Duitse bestuurders van de Europese Unie slechts zelden in het middelpunt van de belangstelling. Maar achter de Brusselse schermen spelen zij een cruciale rol. Een introductie.
Lees verder >>


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger