Trixie Hölsgens MA
Medewerker Onderwijs/Duitse Taal en Cultuur

Trixie Hölsgens MA
© Kim Krijnen
Duitsland Instituut Amsterdam
t.holsgens@uva.nl
+31(0)20 525 3688

Trixie Hölsgens is senior medewerker Duitse taal en cultuur bij het DIA. Zij houdt zich bezig met diverse projecten, nascholingen, excursies en meet-ups voor docenten en leerlingen. Ook ontwikkelt zij didactisch materiaal en geeft zij voorlichting over de Duitse taal in Nederland. Met haar collega’s van de Onderwijsafdeling zet zij zich in voor een stevige verankering van het vak Duits in het Nederlandse curriculum.

Hölsgens studeerde Duitse Taal en Cultuur, Literary Studies en Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarna was zij werkzaam als docent bij de opleiding Duits van de UvA.

Naast haar werkzaamheden bij het DIA geeft zij als zelfstandig docent colleges en lezingen op het gebied van de Duitstalige literatuur en filosofie.

Stand van zaken Curriculum.nu

Onderwijs - 26 februari 2020 - Auteurs: Trixie Hölsgens, Synke Hotje Stand van zaken Curriculum.nu
Het was al in oktober dat de leden van Curriculum.nu hun voorstellen voor de herziening van het schoolcurriculum overhandigden aan onderwijsminister Arie Slob. Dit houdt in: zogenoemde ‘bouwstenen’ voor het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs, aangevuld met aanbevelingen voor de bovenbouw van het vmbo, havo en vwo, uitgewerkt voor negen ‘leergebieden’. Wat gebeurt hier nu mee? En hoe worden de losse brokstukken omgevormd tot kerndoelen en eindtermen?

Lees meer

DIA leest: Flessenpost van Adorno

Boeken - 12 september 2019 - Auteur: Trixie Hölsgens DIA leest: Flessenpost van Adorno
Hoe kun je het rechts-radicalisme, de toenemende vreemdelingenhaat en het nationalisme in Duitsland verklaren? Die vraag probeerde de Duitse filosoof en socioloog Theodor W. Adorno in 1967 aan de universiteit van Wenen te beantwoorden. Nu zijn toespraak in boekvorm is uitgegeven, blijkt hoe verrassend actueel die ook nu nog is.

Lees meer

Gemiste kans voor het vak Duits

Onderwijs - 5 augustus 2019 - Auteurs: Trixie Hölsgens, Synke Hotje Gemiste kans voor het vak Duits
We bevinden ons in de laatste feedbackronde van het proces Curriculum.nu. Hiermee wordt de basis gelegd voor een herijking van de kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs; voor de bovenbouw worden aanbevelingen gedaan. Feedback geven kan nog tot en met 11 augustus.

Lees meer

Frühstücksei Woche 15: Dein Kind auch nicht

Frühstücksei - 10 april 2019 - Auteur: Trixie Hölsgens
Eltern mögen es, Bilder von ihren kleinen Kindern zu zeigen. Früher klebten sie die Familienbilder in ein Fotoalbum, mittlerweile stellen sie sie ins Internet! In sozialen Netzwerken wird einiges geteilt: ein vollgeschmiertes Gesicht beim Essen oder das erste Mal auf dem Töpfchen. Ist doch süß? Zwei Künstler, die Bloggerin Toyah Diebel und der Schauspieler Wilson Gonzalez Ochsenknecht, fragen sich, wieso das geteilt werden muss. Sie wollen, dass die Eltern sich besser überlegen, welche Fotos sie online stellen.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger