Britta Böhler

Britta Böhler
© Britta Böhler

Britta Böhler (Freiburg 1960) is een Nederlandse auteur en juriste van Duitse afkomst. Haar roman 'De beslissing' (Cossee 2013) werd inmiddels in acht talen vertaald. Onder de nom de plume Britta Bolt schrijft ze ook thrillers, samen met de auteur Rodney Bolt. In het verleden was Böhler werkzaam als advocaat; tot haar cliënten behoorden Ayaan Hirsi Ali, de Hofstadgroep en Volkert van der G. Böhler was tevens senator in de Eerste Kamer en tot begin 2017 was zij bijzonder hoogleraar advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam. Böhler woont in Amsterdam en Keulen. Voor Duitslandweb schrijft zij driemaandelijks over literatuur.

Videocolumn: Volker Kutscher - Babylon Berlin

Boeken - 17 december 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Volker Kutscher - Babylon Berlin
De tv-serie Babylon Berlin is een groot succes in Duitsland. Het verhaal, over de getraumatiseerde politieman Gereon Rath, is gebaseerd op de roman Der Nasse Fisch van Volker Kutscher. Onze literatuurcolumniste Britta Böhler is razend enthousiast over de serie en de boeken. 
Lees meer

Videocolumn: De kunst van het vertalen

Boeken - 19 november 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: De kunst van het vertalen
Britta Böhler ruilde de Nederlandse advocatuur in voor een leven als schrijfster in Duitsland. In haar videocolumn praat ze ons bij over de Duitse literatuur. Een ode aan de vertalers dit keer; en dan met name aan Ria van Hengel, die een voorliefde heeft voor de zwaardere Duitstalige literaire werken.
Lees meer

Videocolumn: Schrijvende juristen

Boeken - 10 oktober 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Schrijvende juristen
De Duitse schrijfster en juriste Inger-Maria Mahlke heeft deze week de Deutsche Buchpreis gewonnen. Dat sprak onze vaste literatuurcolumniste Britta Böhler aan; ook zij is schrijfster én juriste. Niet toevallig zijn veel beroemde Duitse schrijvers juridisch geschoold, stelt ze in haar nieuwe videocolumn.
Lees meer

Videocolumn: Berlijn Alexanderplatz

Boeken - 17 september 2018 - Auteur: Britta Böhler Videocolumn: Berlijn Alexanderplatz
Juriste en schrijfster Britta Böhler, onze vaste literatuurcolumniste, heeft een succesvol youtube-kanaal waar ze vrouwelijke auteurs bespreekt. Voor ons maakte ze een videocolumn over de roman 'Berlijn Alexanderplatz' van Alfred Döblin. "Omdat de thema's van het boek nu actueler zijn dan ooit."
Lees meer

Georg Büchner-Preis 2018: Terézia Mora

Boeken - 24 juli 2018 - Auteur: Britta Böhler Georg Büchner-Preis 2018: Terézia Mora
De favoriete Duitse boekenprijs van Britta Böhler is de Georg-Büchner-Preis. Dat die dit jaar naar de in Hongarije geboren Terézia Mora gaat, verheugt haar bijzonder.
Lees meer

Boekenstad Keulen

Columns - 12 juni 2018 - Auteur: Britta Böhler Boekenstad Keulen
Toen ik een aantal jaar geleden aan mijn Nederlandse vrienden vertelde dat ik tijdelijk een tweede huis in Keulen ging huren om daar aan mijn nieuwe boek te werken (ik schrijf mijn romans in het Duits), waren de reacties tamelijk lauw. “Keulen?”, was de verbaasde vraag die ik telkens weer te horen kreeg. “Als auteur kun je toch veel beter in Berlijn wonen of niet?”
Lees meer

Misdaadverhalen van Von Schirach

Boeken - 8 mei 2018 - Auteur: Britta Böhler Misdaadverhalen van Von Schirach
Laatst keek ik met een vriendin naar oude afleveringen van ‘Grey’s Anatomy’. Dat was geen onverdeeld genoegen, want mijn vriendin werkt als chirurg en ze wond zich er continu over op dat de medische procedures onjuist in beeld werden gebracht. Dat maakte het lastig om samen van een luie tv-avond te genieten, maar ik begrijp haar wel. Ik heb een vergelijkbaar probleem met detectives en thrillers.
Lees meer

Vluchtelingen als literair thema

Boeken - 10 april 2018 - Auteur: Britta Böhler Vluchtelingen als literair thema
Jenny Erpenbeck en Bodo Kirchhoff, toonaangevende auteurs, schreven allebei over de recente vluchtelingencrisis. Maar het beste Duitse boek over het lot van vluchtelingen is volgens Britta Böhler een klassieker uit 1948: 'Transit' van Anna Seghers. Die roman is nu verfilmd.
Lees meer

De verjaardag van een cultboek: 'Christiane F.'

Boeken - 21 maart 2018 - Auteur: Britta Böhler De verjaardag van een cultboek: 'Christiane F.'
Het verhaal van de jonge Duitse prostituee Christiane F. sloeg in als een bom toen het 40 jaar geleden verscheen. Ook op Britta Böhler maakte het boek 'Wir Kinder vom Bahnhof Zoo' destijds diepe indruk - en nu nog steeds.   
Lees meer

Ten onrechte in vergetelheid geraakt: Heinrich Böll

Boeken - 14 februari 2018 - Auteur: Britta Böhler Ten onrechte in vergetelheid geraakt: Heinrich Böll
Op zoek naar een 'moderne Duitse klassieker' voor een vriendin ontdekt Britta Böhler dat 'Die verlorene Ehe der Katharina Blum' van Heinrich Böll in het Nederlands alleen nog maar tweedehands te krijgen is.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger