Sam de Graaff

Sam de Graaff is eindredacteur bij Het Parool en schrijft als freelancer ook voor Duitslandweb. In oktober en november 2023 werkte hij bij de Rheinische Post in Düsseldorf, in het kader van het Journalistenstipendium Duitsland-Nederland (JDN). De Graaff volgde de master Duitslanstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie was hij van september 2016 tot februari 2017 als stagiair verbonden aan de redactie van Duitslandweb.

Hoe Duitsers in Nederland na 1945 hun bezit verloren

Achtergrond - 1 februari 2017 - Auteur: Sam de Graaff Hoe Duitsers in Nederland na 1945 hun bezit verloren
Duitsers werden in Nederland na de Tweede Wereldoorlog tot vijandelijk onderdaan verklaard en hun bezittingen werden afgepakt - ongeacht politieke voorkeur of gedrag tijdens de oorlog. Marieke Oprel doet onderzoek naar deze groep. "Alle studies die zijn gedaan, bevestigen anti-Duitse gevoelens na de Tweede Wereldoorlog, maar persoonlijke verhalen van Duitsers kwamen tot nu toe minder aan bod."

Lees meer

‘Het gevaar is nu dat Duitsland in het slop raakt’

Achtergrond - 12 januari 2017 - Auteur: Sam de Graaff ‘Het gevaar is nu dat Duitsland in het slop raakt’
Hoe is het mogelijk dat in het land van Goethe, Schiller en Heine, de Holocaust kon plaatsvinden? Daarover sprak schrijver Arnon Grunberg met historicus Frits Boterman, auteur van het boek ‘Cultuur als macht’. “Cultuur en barbarij sluiten elkaar niet uit”, zei hij.

Lees meer

Duitsland in 2017

Achtergrond - 4 januari 2017 - Auteur: Sam de Graaff Duitsland in 2017
Duitsland staat dit jaar in het teken van verkiezingen. In september kiezen de Duitsers een nieuw parlement, waarin volgens de peilingen voor het eerst ook de AfD zitting neemt. Daarnaast zijn er presidents- en deelstaatverkiezingen. Duitsland is voorzitter van de G20 en viert het Lutherjaar. Een overzicht van belangrijke gebeurtenissen in 2017.

Lees meer

Wiebke Pittlik: ‘Onze taak is informeren’

Achtergrond - 22 december 2016 - Auteur: Sam de Graaff Wiebke Pittlik: ‘Onze taak is informeren’
Wiebke Pittlik is hoofdredacteur van Duitslandweb, het journalistieke deel van de website van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Ze vertelt over de website, haar eerdere werk en haar eigen Duitse achtergrond. "Door mijn werk bij het DIA ging ik ook meer nadenken over mijn eigen familiegeschiedenis."

Lees meer

Expositie nazi-kunst moet tot nadenken aansporen

Achtergrond - 16 december 2016 - Auteur: Sam de Graaff Expositie nazi-kunst moet tot nadenken aansporen
Kunst uit de tijd van het naziregime wordt bijna niet tentoongesteld in Duitse kunstmusea. Gebeurt het wel, dan leidt dat steevast tot discussie. Nu komt Museum unter Tage in Bochum in Noordrijn-Westfalen met de tentoonstelling 'Artige Kunst', te vertalen als 'brave kunst'. Curator Katharina Zimmerman licht de tentoonstelling telefonisch toe. "Dit is echt een nieuwe stap."

Lees meer

Marieke Oprel: ‘Opgegroeid met voorliefde voor Duits’

Achtergrond - 7 december 2016 - Auteur: Sam de Graaff Marieke Oprel: ‘Opgegroeid met voorliefde voor Duits’
Marieke Oprel is als promovenda verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Ze doet onderzoek naar tot vijandelijk onderdanen verklaarde Duitsers in Nederland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Deel 6 van de serie ‘DIA achter de schermen’.

Lees meer

Charlotte Broersma: '20 jaar hetzelfde blijven kan niet'

Achtergrond - 22 november 2016 - Auteur: Sam de Graaff Charlotte Broersma: '20 jaar hetzelfde blijven kan niet'
Als instituutsmanager is Charlotte Broersma verantwoordelijk voor het strategisch beleid en de financiële administratie van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). In deel 5 van de serie ‘DIA achter de schermen’ vertelt ze over de geschiedenis en de nieuwe koers van het instituut.

Lees meer

Duitsers terughoudend met social media

Achtergrond - 15 november 2016 - Auteurs: Wiebke Pittlik, Sam de Graaff Duitsers terughoudend met social media
Duitsers hebben opvallend weinig op met sociale netwerken als Twitter en Facebook. Het gebruik blijft duidelijk achter bij andere landen en nergens is de social-media-kloof tussen jong en oud zo groot. Ook in de politiek spelen de sociale netwerken een kleinere rol dan bijvoorbeeld in Nederland. Alleen de AfD, die is buitengewoon actief en succesvol online.

Lees meer

'Misschien zijn te veel DDR-historici ontslagen'

Achtergrond - 1 november 2016 - Auteur: Sam de Graaff 'Misschien zijn te veel DDR-historici ontslagen'
Toen na 1989 duidelijk werd dat Oost- en West-Duitsland één werden, rees de vraag hoe het verder moest met de geschiedwetenschap. Oost- en West-Duitse historici hadden tot dan toe in verschillende wetenschappelijke systemen gewerkt. De Duitse historicus Jürgen Kocka was betrokken bij de ontwikkeling van een gezamenlijke Duitse geschiedwetenschap en vertelde daar vorige week over in Amsterdam.

Lees meer

Annabelle Arntz: 'Ik verbind logistiek en inhoud’

Achtergrond - 20 oktober 2016 - Auteur: Sam de Graaff Annabelle Arntz: 'Ik verbind logistiek en inhoud’
“Het is grappig dat jij mij nu interviewt. Normaal verdeel ik de interviewaanvragen over het instituut”, zegt Annabelle Arntz lachend. Als hoofd van de afdeling Pers en Communicatie is ze verantwoordelijk voor het communicatiebeleid van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Aflevering 4 van de jubileumserie 'DIA achter de schermen'.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger