Achtergrond

Hoe word ik 'Berliner'

Achtergrond - 1 februari 2002
Stap 1: Het besluit Volmondig beamen alle drie de Berlijn-gangers dat het een bewuste keuze was om een tijdje in Berlijn te gaan…

Lees meer

Angst voor de Kulturwüste

Achtergrond - 1 februari 2002
Berlijn is blut. Hoe blut, dat weet alleen de nieuwe senator van Financiën van de rode coalitie. In het gebruikelijke politieke proza roept hij zijn collega-senatoren op tot ongekende bezuinigingen. Vooral de afdeling Kultur, Wissenschaft und Bildung moet het ontgelden, ondanks de verkiezingsbeloften. De krantenbijlagen in de Kulturstadt schreeuwen moord en brand. Wordt Berlijn echt een culturele woestijn?

Lees meer

"Een metropool zonder 'hyperige sfeer"

Achtergrond - 1 februari 2002
Noem Berlijn in een adem met kunst en de doorsnee bezoeker denkt aan de klassiekers Brecht, Marlene (Dietrich natuurlijk) en de Museumsinsel in de Spree. Berlijn blijkt echter ook als een magneet te werken op jonge kunstenaars. Van overal ter wereld trekken ze naar de Duitse hoofdstad om zich voor korte of langere tijd te settelen in de oude arbeiderswijken Prenzlauer Berg, Friedrichshain, Mitte en Kreuzberg.

Lees meer

Architectuurstad Berlijn

Achtergrond - 1 februari 2002
Het was een feestje van bijzondere betekenis, in mei 2001. De officiële opening van de nieuwe bondskanselarij, het onderkomen van Gerhard Schröder, markeerde een nieuw hoogtepunt in de ontwikkeling van Berlijn als hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland.

Lees meer

Stoiber wil bondskanselier van alle Duitsers worden

Achtergrond - 23 januari 2002
(23 januari 2002) Sinds de parlementsverkiezingen van 1980 stond een ding in de Duitse politiek als een paar boven water: iemand uit Beieren wordt nooit bondskanselier. Het protestantse Noorden kiest geen Beierse katholiek uit de Christelijk Sociale Unie (CSU), de Beierse zusterpartij van de CDU, en ook voor de Rijnlanders en de Westfalen deugen de Beieren van nature al niet.

Lees meer

Hoe 'Afghanistan' van De Groenen een doodgewone partij maakte

Achtergrond - 12 januari 2002
(1 december 2001) De Groenen zouden zichzelf op de partijdag in Rostock alsnog de das omdoen, voorspelden de politieke commentatoren eensgezind. Ook bij de SPD zagen ze de bui al hangen.

Lees meer

Omstreden coalitie in Berlijn

Achtergrond - 8 januari 2002
(8 januari 2002) Na bijna drie maanden overleg met verschillende beoogde coalitiepartners maakte de op 21 oktober 2001 gekozen burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit op 9 januari 2002 bekend dat zijn sociaal-democratische partij, de SPD, een regeringsakkoord heeft bereikt met de PDS (opvolger van de communistische SED) van Gregor Gysi.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger