Achtergrond

Duitse media: liever Kirch dan Murdoch

Achtergrond - 7 maart 2002
De baas van Kirchs betaal-t.v.-zender Premiere, Georg Kofler, heeft voor alle zekerheid al geëist, dat de clubs lagere bedragen zouden…

Lees meer

Begin en einde van het menselijk leven

Achtergrond - 1 maart 2002
Met het hoofdthema Begin en einde van het menselijk leven sneed de zesde Nederlands-Duitse conferentie een onderwerp aan dat momenteel in Duitsland en in Nederland speelt. De conferentie bood een forum voor discussie over de ethische, maatschappelijke en praktische gevolgen van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie en euthanasie.  Zowel Duitsland als Nederland hebben reeds via hun wetgeving op deze ontwikkelingen gereageerd en zijn daarbij in elk geval wat betreft nuances verschillende wegen ingeslagen: Duitsland bijvoorbeeld met het Embryonenschutzgesetz en Nederland met de Euthanasiewet. De conferentie bood een forum voor discussie over de moreelethische, maatschappelijke en praktische gevolgen van deze ontwikkelingen.

Lees meer

Goede stemming op politieke Berlinale

Achtergrond - 21 februari 2002
De politiek droop ervan af bij het Internationale Filmfestival in Berlijn van dit jaar. Wie wilde, kon zich uitgebreid verdiepen in het…

Lees meer

NPD-verbod bezorgt Bondsregering hoofdbrekens

Achtergrond - 8 februari 2002
(8 februari 2002) Het eerste voorstel sinds 1956 om een politieke partij door het federale constitutionele gerechtshof van de Bondsrepubliek te laten verbieden zou wel eens kunnen uitdraaien op een flinke nederlaag voor de regering. In 1956 verbood het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe de links-extremistische Kommunistische Partei Deutschlands. 46 jaar later moet een beslissing worden genomen over de rechts-extremistische Nationale Partei Deutschlands.

Lees meer

Facts and Figures

Achtergrond - 1 februari 2002
WijkenBerlijn is opgedeeld in twaalf wijken (Bezirke), waarvan Mitte met 321.077 inwoners de grootste is. De andere wijken zijn: Friedrichshain-Kreuzberg, Pankow, Charlottenburg-Wimmersdorf, Spandau, Steglitz-Zehlendorf, Tempelhof-Schöneberg, Neukölln, Treptow-Köpenick, Marzahn-Hellersdorf, Lichtenberg en Reinickendorf.

Lees meer

Het Berlijnse hart van de Duitse Eenheid

Achtergrond - 1 februari 2002
Enkele essentiële aanleidingen die hebben geleid tot het vallen van de muur - zoals de maandagdemonstraties in Leipzig, de grensopening tussen Hongarije en Oostenrijk en de bezetting van de Duitse ambassade in Praag - hebben buiten Berlijn plaatsgevonden. Desondanks werden het uiteindelijk toch de beelden uit de Hauptstadt der DDR die het uiteenvallen van deze staat het beste symboliseerden.

Lees meer

De Berliner Republik

Achtergrond - 1 februari 2002
door Suzanne Barbier Niets heeft zo"n grote aantrekkingskracht op de Berlijnganger als de geschiedenis van de stad. Miljoenen toeristen bezoeken jaarlijks de stad om door het roemruchte Duitse verleden te dwalen. Brandenburger Tor, Reichstag en Gedächtniskirche: de geschiedenis wordt tastbaar op elke straathoek. Toch is Berlijn niet alleen een openluchtmuseum zoals menige andere Europese hoofdstad. Wie door de stad wandelt, ervaart dat Duitsland een ander land is geworden sinds de val van de Muur. Een land dat 'gewoon' wil zijn, als ieder ander. Een verhaal over hoe met de Berliner Republik een nieuw hoofdstuk in de Duitse geschiedenis is begonnen. 

Lees meer

Omstreden coalitie in Berlijn

Achtergrond - 1 februari 2002
Na bijna drie maanden overleg met verschillende beoogde coalitiepartners maakte de op 21 oktober 2001 gekozen burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit op 9 januari 2002 bekend dat zijn sociaal-democratische partij, de SPD, een regeringsakkoord heeft bereikt met de PDS (opvolger van de communistische SED) van Gregor Gysi. Wat velen na de verkiezingswinst van de PDS vreesden is nu werkelijkheid: Berlijn zal de komende jaren mede worden geregeerd door de erfgenamen van de partij die verantwoordelijk was voor de bouw van de Muur.

Lees meer

Agenda

Achtergrond - 1 februari 2002
De stad Berlijn leeft: vrijwel dagelijks valt er iets te beleven op het gebied van kunst en muziek en er is met regelmaat wel een feest of festival. U hoeft zich nooit te vervelen tijdens een verblijf aan deze levendige stad.

Lees meer

Hoe word ik 'Berliner'

Achtergrond - 1 februari 2002
Stap 1: Het besluit Volmondig beamen alle drie de Berlijn-gangers dat het een bewuste keuze was om een tijdje in Berlijn te gaan…

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger