Achtergrond

Nieuwe stakingen in de metaalindustrie

Achtergrond - 29 januari 2004
(29 januari 2004) Vannacht hebben duizenden werknemers in de metaalindustrie op verschillende plaatsen in Duitsland een uur lang hun werk neergelegd. Dinsdag zijn gesprekken tussen werkgevers en werknemers in Baden-Württemberg, de deelstaat die als pilot voor de branche geldt, vastgelopen. Na een periode van rust willen de vakbonden van de metaal- en elektro-industrie nu weer actie voeren. In de zomer van 2003 zijn stakingen voor de invoering van een 35-urige werkweek op niets uitgelopen.

Lees meer

Centrale verdeling studieplaatsen wordt afgeschaft

Achtergrond - 28 januari 2004
(28 september 2004) De Duitse regering wil de Zentrale Vergabestelle für Studienplätze (ZVS), de instantie die studieplaatsen voor bepaalde studies verdeelt, afschaffen. De hogescholen en universiteiten moeten hun studenten voortaan zelf kunnen uitkiezen. Ze dienen dan wel transparante selectiecriteria te hanteren en snel over sollicitaties te beslissen.

Lees meer

'Lichter': De Oost-Europeanen komen

Achtergrond - 28 januari 2004
(28 januari 2004) 'Lichter' ('Distant Lights') is een impressionistische speelfilm over leven aan de Pools-Duitse grens. Dit gebied, rond de oevers van de Oder, is een mijnenveld van onverwerkte Midden-Europese geschiedenis. Op 1 mei 2004 treedt Polen toe tot de Europese Unie. Dit maakt de gebeurtenissen in de film van de Duitse regisseur Hans-Christian Schmid extra actueel. 'Lichter' is deze week te zien op het International Film Festival Rotterdam en vanaf eind april in de Nederlandse filmtheaters.

Lees meer

Berlijn wil eregraf voor Newton 

Achtergrond - 27 januari 2004
(27 januari 2004) Burgemeester Wowereit wil een eregraf voor de zaterdagnacht overleden topfotograaf Helmut Newton (83). Newton was geboren en getogen Berlijner. Hij woonde echter al jaren in Los Angeles.

Lees meer

Gerster ontslagen bij Bundesagentur für Arbeit

Achtergrond - 26 januari 2004
(26 januari 2004) Florian Gerster, de voorzitter van de Bundesagentur für Arbeit (BA), het overkoepelend orgaan van de Duitse arbeidsbureaus, is zaterdag ontslagen. Met een grote meerderheid heeft het bestuur van de BA het vertrouwen in hem opgezegd. Gerster kwam in opspraak omdat een onderzoek naar 49 contracten van de BA met verschillende adviesorganisaties uitwees dat 14 van die contracten niet geheel volgens de regels zijn gesloten.

Lees meer

Herontdekking van het 'verloren continent'

Achtergrond - 23 januari 2004
(23 januari 2004) Bondskanselier Gerhard Schröder is deze week voor het eerst op officieel staatsbezoek in Afrika. Zijn reis maakt deel uit van het nieuwe beleid van Duitsland tegenover Afrika. De veiligheidsbelangen van de Bondsrepubliek staan daarin voorop.

Lees meer

Tätervolk gekozen tot 'Unwort' van het jaar

Achtergrond - 22 januari 2004
(22 januari 2004) Tot het ' Unwort' van het jaar 2003 is het woord Tätervolk verkozen. Een jury bestaande uit taalwetenschappers, schrijvers en journalisten koos dit woord uit 1160 voorgestelde begrippen. Het woord Tätervolk is volgens de jury "principieel verwerpelijk" omdat het zonder uitzondering een heel volk voor de daden van bepaalde groepen verantwoordelijk maakt.

Lees meer

Zaak tegen Mannesmann begonnen

Achtergrond - 21 januari 2004
(21 januari 2004) Vandaag wordt in het Landgericht in Düsseldorf de zaak tegen telecombedrijf Mannesmann geopend. Het betreft het grootste bedrijfsschandaal in de Duitse geschiedenis. Een keur van internationale topmanagers dient in het getuigenbankje plaats te nemen.

Lees meer

Schröder wil cultuur redden van bezuinigingen

Achtergrond - 20 januari 2004
(20 januari 2004) In economisch moeilijke tijden moeten culturele instellingen er meestal als eerste aan geloven. Dat was in Berlijn niet anders. Omdat de stad 28 jaar lang gedeeld is geweest, zijn er van instellingen als bibliotheken, theaters en universiteiten steeds twee exemplaren. Dat kost veel geld, en dus wordt er druk bezuinigd. Maar Bondskanselier Schröder laat weer hoop aan de culturele horizon gloren.

Lees meer

Landser zingt een toontje lager

Achtergrond - 19 januari 2004
(19 januari 2004) De extreem-rechtse muzikanten van Landser spelen een toontje lager. Europa's populairste nazi-rockband is door de Duitse justitie verboden en de bandleider moet nu de gevangenis in. De uitspraak ging gepaard met hevige protesten van hun aanhangers.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger