De school in Kreuzberg
Ferdinand-Freiligrath-Oberschule

Achtergrond - 1 april 2004

De Ferdinand-Freiligrath-Oberschule ligt midden in Kreuzberg. Er zitten 275 leerlingen op deze school en van alle leerlingen heeft 70 procent een andere dan de Duitse nationaliteit. De meeste leerlingen komen uit Turkije. Dat is ook logisch, want er wonen veel Turken in Kreuzberg.

De Ferdinand-Freiligrath-Oberschule is een Hauptschule. Dat niveau is goed te vergelijken met het Nederlandse VMBO. Alles over het Duitse schoolsysteem en de verschillende onderwijsniveaus in Duitsland kan je lezen in het dossier 'Jetzt Jung'.

In de jaren '80 was de school een typische 'zwarte school', die het niet zo goed deed: veel scholieren verlieten de school, voordat ze hun diploma hadden. Schooldirectrice Hildburg Kagerer besloot begin jaren '90 het roer om te gooien. "Het allerbelangrijkste is om van de leerlingen zelfstandige mensen te maken", zegt Hildburg Kagerer. Dit betekent: in plaats van de leerlingen steeds te vertellen wat ze niet goed doen en kunnen, moet je je concentreren op wat leerlingen nou juist wél kunnen.

Directrice Hildburg Kagerer heeft het schoolsysteem helemaal veranderd: tijdens de helft van de lesuren krijgen de leerlingen de gewone vakken, zoals wiskunde en Engels. Tijdens de andere helft van de lesuren gaan de leerlingen in de 'arena'. Elke scholier kiest een arena die bij hem of haar past. Ben je dol op acteren? Dan ga je naar de arena 'toneel'. Hou je meer van voetbal? Dan is 'sport' de arena voor jou. In de arena zitten leerlingen van alle leeftijden door elkaar. En niet de leraren geven les, maar mensen uit het beroepsleven, zoals actrices of kunstenaars, voetballers of koks. Door deze arena's en alle leuke projecten die daaruit voortkomen, zoals theater- en dansvoorstellingen, heeft Hildburg Kagerer de leerlingen enthousiast gemaakt voor school en ze geleerd om vertrouwen te hebben in zichzelf. De school is door deze aanpak dan ook veel in het nieuws, want veel scholen in Duitsland willen leren hoe ze ook hun school zo kunnen veranderen dat leerlingen weer graag naar school gaan en tegelijkertijd veel kunnen leren. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger