Schoolkrant
Amsterdamse schoolkrantredactie op locatie

De redactie is terug en de schoolkrant is af! Van 12 tot en met 16 mei 2004 bezochten de schoolkrantredacteuren Donna, Chelsey, Kim, Cassandra, Nasreddine en Ray van het Amsterdamse Montessori College Oost Berlijn. Hoofdredacteur Lúcia kon helaas niet mee. Zij kreeg geen visum. In haar plaats ging Cassandra. De redactie speurde rond in de Duitse hoofdstad en bracht een bezoek aan de Ferdinand-Freiligrath-Oberschule in de Berlijnse wijk Kreuzberg.

 

Voor de speciale Berlijn-editie van de schoolkrant hebben de redacteuren alles uitgezocht over de Berlijnse school en zijn leerlingen. Hoe kleden Berlijnse scholieren zich? Wat doen ze in de pauze? Naar welke muziek luisteren ze en wat draait er in de bioscoop? Wat is nou echt typisch Duits? 

De redactie heeft verslag gedaan van alle ontdekkingen en ervaringen in een speciale Berlijn-editie van de schoolkrant. Deze krant vol foto's, interviews, artikelen, reportages en gedichten is op 30 juni 2004 op het MCO gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan de voorzitter van het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer, Martin Verbeet. Lees het verslag.

De schoolkrant is niet alleen op school als papieren versie verschenen. Hij staat ook als pdf-versie in dit dossier. Zo kunnen jullie 'm allemaal lezen. Bovendien zal (een gedeelte van) het eindresultaat verschijnen in de krant HetParool .

In dit dossier kom je alles te weten over de Amsterdamse redactieleden en hun voorbereidingen voor de grote journalistieke reis. Bovendien lees je alles over de stad Berlijn, de scholen en over de workshops van een échte journalist en een échte fotograaf.

Naar aanleiding van onze ervaringen hebben wij een handleiding geschreven voor docenten die een soortgelijk schoolkrantproject willen uitvoeren. Hier kunt u lezen waar u aan moet denken en wat op welk moment georganiseerd moet worden. U vindt praktische tips en nuttige adressen, bronnen, een woordenlijst en een handige checklist.

De redactie werd meteen na aankomst in Nederland geïnterviewd door Het Parool. Bekijk het artikel.

Artikelen in deze serie:

Ray

- 1 april 2004

Lúcia

- 1 april 2004

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger