Achtergrond

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Achtergrond - 25 april 2003
(25 april 2003) Nu de strijd om Irak zich van het slagveld naar de onderhandelingstafel heeft verplaatst, ontstaat voor Duitsland de kans om meer bewegingsruimte voor zichzelf te creëeren in de internationale arena.
Lees meer

Keizer zonder kleren?

Achtergrond - 17 april 2003
(17 april 2003) Terwijl de lucht boven Bagdad inmiddels lijkt te zijn opgeklaard, dreigen zich de komende weken donkere wolken samen te pakken boven het hoofd van Gerhard Schröder. De bondskanselier heeft zijn aanblijven afhankelijk gemaakt van de steun van zijn eigen partij voor de hervormingsplannen van de rood-groene regering. Met dit machtswoord hoopt Schröder zijn linkse critici binnen de SPD in het gareel te kunnen brengen. Een harde confrontatie ligt echter op de loer.
Lees meer

Thesen van Thierse: nog steeds actueel?

Achtergrond - 16 april 2003
(16 april 2003) Na de Wende is het met de economie in Duitsland bergafwaarts gegaan, mede als gevolg van aanpassingsproblemen in Oost-Duitsland. Over de regionale verschillen en de economische toekomstperspectieven van de Oost-Duitse deelstaten gaat het seminar 'Ost-Deutschland, eine abgehängte Region?', dat op vrijdag 25 april wordt gehouden in het Duitsland Instituut Amsterdam.
Lees meer

Duitslandweb in een nieuw jasje

Achtergrond - 15 april 2003
(15 april 2003) Op 8 februari 2003 bestond het Duitslandweb één jaar. De redactie greep deze eerste verjaardag aan om de site aan een evaluatie te onderwerpen. Sinds de lancering gaven veel bezoekers reeds een positieve reactie, maar er valt natuurlijk ook altijd iets te verbeteren.
Lees meer

"Demo statt Deutsch"

Achtergrond - 10 april 2003
10 april 2003) Half Duitsland bevond zich de laatste weken - zo lijkt het - op straat. Met grote demonstraties of bij ontelbare stille tochten werd kris kras door het hele land tegen de oorlog in Irak gedemonstreerd. Het protest kwam echter niet alleen vanuit de oude vredesbeweging: steeds meer jongeren hebben zich bij de tegenstanders van de oorlog aangesloten.
Lees meer

Europa moet met één mond spreken

Achtergrond - 4 april 2003
(4 april 2003) De oorlog in Irak blijft in Duitsland het politieke en publieke debat domineren. Angela Merkel, de partijleider van de CDU/CSU, ligt binnen de eigen partij van verschillende kanten onder vuur vanwege haar voorzichtig pro-Amerikaanse standpunt. De oude reus uit Ockersheim Helmuth Kohl moet er zelfs aan te pas komen om de partij weer op één lijn te brengen. Hij trekt weer als vanouds van leer en beschuldigt de linkse politici van de generatie van 68, Schröder en Fischer, ervan eigenlijk altijd al anti-Amerikaans te zijn geweest en tegen de VS gedemonstreerd te hebben.
Lees meer

Krijgt de AEL voet aan de grond in Duitsland?

Achtergrond - 1 april 2003
(1 april 2003) In Nederland en België is de Arabisch Europese Liga (AEL) van Abou Jahjah een fenomeen geworden. De van oorsprong Belgische organisatie presenteert zich nadrukkelijk als internationale beweging voor moslims en Arabieren in Europa. Na het succes in België waagde de AEL de sprong naar Nederland waar hen (maar eigenlijk vooral hun voorman Abou Jahjah) enorme aandacht van de media ten deel viel. Inmiddels is er een Nederlandse zusterorganisatie opgezet, waarvan het ledenaantal groeit. Zal Duitsland de volgende dependance van de AEL herbergen?
Lees meer

Uitspraken over Irak

Achtergrond - 1 april 2003
5 maart 2003 In een gemeenschappelijke…
Lees meer

"A rabbi can't leave the Jews alone"

Achtergrond - 31 maart 2003
(31 maart 2003) Op 7 april vindt in Amsterdam de vijfde bijeenkomst van Zeitzeugen berichten plaats. Dit keer spreekt rabbi Nathan-Peter Levinson, een van de eerste rabbijnen die na de Tweede Wereldoorlog terugkeerde naar Duitsland. Onder leiding van Edward van Voolen, conservator van het Joods Historisch Museum, zal hij vertellen over zijn tijd in Berlijn en de opbouw van de joodse gemeenschap.
Lees meer

Oorlog geeft debat over inzet Duitse troepen impuls

Achtergrond - 28 maart 2003
(28 maart 2003) De oorlog in Irak heeft een nieuwe impuls gegeven aan het historisch altijd beladen debat over de inzet van Duitse soldaten in het kader van peace-enforcing missies buiten het grondgebied van de NAVO. De oppositie verlangt van de regering wetgeving die duidelijkheid verschaft op dit terrein. Bondskanselier Schröder heeft inmiddels toegezegd het debat te zullen aangaan ná de oorlog.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger