Opvolging Völler splijt voetbalbond
Nieuws

Achtergrond - 6 juli 2004

(6 juli 2004) De Duitse voetbalbond DFB is er nog altijd niet in geslaagd een opvolger te vinden voor de afgetreden bondscoach Rudi Völler. Nadat wenskandidaat Otto Hitzfeld onverwacht voor de eer bedankt heeft, circuleren er meerdere namen. Ondertussen is de positie van DFB-voorzitter Mayer-Vorfelder ter discussie gesteld naar aanleiding van diens autoritaire optreden in de zoektocht.

Na de afzegging van voormalig Bayern-trainer Hitzfeld heeft de DFB een vierkoppige commissie in het leven geroepen, die zich richt op het zoeken van een geschikte nieuwe bondscoach. Het WK 2006 wordt in Duitsland gehouden en in eigen huis wil men een mooie prestatie neerzetten. Er wordt dus naarstig gezocht naar een coach die het Duitse volk kan brengen wat twee jaar geleden niet lukte: het winnen van de finale. Vanuit Athene werd duidelijk gemaakt dat de Grieken hun volksheld Otto Rehhagel niet zullen uitleveren. Rehhagel heeft bijgetekend tot 2008 en is dus niet beschikbaar. Wie dan wel? Vanuit de Bundesliga regent het negatieve verklaringen en iemand die wel wil, Lothar Matthäus, wordt te licht bevonden.

Ook Christoph Daum, die steevast als tweede keus na Hitzfeld genoemd werd, lijkt weinig kans te maken. Hoewel hij op dit moment de eerste keus is van Gerhard Mayer-Vorfelder, kampt Daum met een negatief imago wegens cocaïnegebruik in 2000. Bovendien is een deel van het twaalfkoppige DFB-presidium ontstemd over de wijze waarop Mayer-Vorfelder probeert zijn stempel op de zaak te drukken. Vanuit Portugal verklaarde de machtige bondsvoorzitter de zoektocht naar de opvolger van de afgetreden Völler tot Chefsache en aangezien hij de chef is wekte hij de indruk dat het vooral zijn zaak is. De eerder genoemde commissie bestaat naast Mayer-Vorfelder uit drie van zijn vertrouwelingen, waaronder Franz Beckenbauer. Hierdoor ligt de beslissing over de opvolging van Völler in feite uitsluitend bij bondsvoorzitter. Een deel van het DFB-presidium is verbolgen over deze gang van zaken. In een crisisberaad vanmorgen eisten zij dat Mayer-Vorfelder met onmiddelijke ingang opstapt. Dit zal niet gebeuren. Wel werd na de bijeenkomst bekend gemaakt dat de penningmeester van het DFB-bestuur, Theo Zwanziger, zich kandidaat stelt om Mayer-Vorfelder op te volgen. Voor eind oktober staat een bondsvergadering gepland waarop over het aanblijven van de 71-jarige Würtemberger als voorzitter besloten zal worden.

Opponenten: Mayer-Vorfelder en Theo Zwanziger Mayer-Vorfelder heeft een mogelijke opvolger, Rudi Völler nog steeds niet. Wordt het mogelijk Guus Hiddink, de Deen Morten Olsen of de Franse trainer van Arsenal, Arsène Wenger? Alledrie voldoen aan de voorwaarde goed Duits te spreken. Inmiddels gaan er echter ook stemmen op om Völler te bewegen zijn vaderland andermaal te dienen. Maar zijn assistent en vertrouweling Michael Skibbe heeft al laten weten dat zijn voormalige chef enorm teleurgesteld is over de wijze waarop het Duitse elftal in Portugal uitgeschakeld werd en geen berouw heeft van zijn beslissing.

Tagesschau
Zwanziger will Mayer-Vorfelder ablösen
Daum sagt ab - Turbulenzen halten an
Kommission soll Teamchef finden
Gerhard Mayer-Vorfelder im Porträt

Der Spiegel
Zwanziger will gegen Mayer-Vorfelder antreten
"Ich werde Rudis Erbe nicht antreten"
Völlers warme Worte für Rehhagel

Süddeutsche Zeitung
Kampfansage an Mayer-Vorfelder

Die Welt
DFB-Schatzmeister will Mayer-Vorfelder stürzen
Rehhagel hat Vertrag bis 2008

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger