Artikelen
Schröder nodigt oppositie uit voor gesprek
Achtergrond - 8 maart 2005
(8 maart 2005) Bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) wil oppositieleiders Angela Merkel (CDU) en Edmund Stoiber (CSU) uitnodigen om te praten over de grote werkloosheidsproblemen in Duitsland. Hiermee reageert hij op de brief van Merkel en Stoiber van vorige week, waarin zij de regering hulp bij het oplossen van de problemen aanboden. Een datum is echter nog niet vastgelegd en over de precieze gespreksonderwerpen zijn de partijen het niet eens.
Lees meer
Weinig steun voor discriminatiewet
Achtergrond - 7 maart 2005
(7 maart 2005) De Bondsdag buigt zich vandaag over een nieuw antidiscriminatie-wetsvoorstel. Nu is echter al duidelijk, dat zij in haar huidige vorm niet zal worden uitgevaardigd. Zowel regeringspartij SPD als de oppositie en het bedrijfsleven vinden dat de wet alleen maar meer bureaucratie in de hand werkt.
Lees meer
'Mehmet' is weer terug
Achtergrond - 7 maart 2005
(7 maart 2005) 'Mehmet' is weer van het rechte pad afgeweken. De in Duitsland opgegroeide Turkse jongen trok in 1998 internationale aandacht, omdat hij als minderjarige crimineel naar Turkije werd uitgewezen. Direct nadat deze veroordeling in 2002 in hoger beroep onrechtmatig was verklaard, keerde Muhlis Ari, zoals 'Mehmet' eigenlijk heet, terug naar zijn geboortestad München. Voor korte tijd leek hij succesvol geresocialiseerd. Maar sinds vorige week donderdag zit hij weer vast – dit keer wegens mishandeling van zijn eigen ouders.
Lees meer
Grens open voor politie
Achtergrond - 3 maart 2005 - Auteur: Pim Huijnen(2 maart 2005) Met de tekening van het verdrag voor politiesamenwerking tussen Nederland en Duitsland gisteren in Enschede, is een principiële stap gezet. De overeenkomst bevestigt de bevoegdheden voor Nederlandse en Duitse politiemensen op elkaars grondgebied. Een logische zet in een steeds verder integrerend Europa. Hoofdcommissaris van politie Twente Piet Deelman in een interview voorafgaand aan de ondertekening: “We zijn echt toe aan dit verdrag.”
Lees meer
Grens open voor politie
Achtergrond - 3 maart 2005
(2 maart 2005) Met de tekening van het verdrag voor politiesamenwerking tussen Nederland en Duitsland gisteren in Enschede, is een principiële stap gezet. De overeenkomst bevestigt de bevoegdheden voor Nederlandse en Duitse politiemensen op elkaars grondgebied. Een logische zet in een steeds verder integrerend Europa. Hoofdcommissaris van politie Twente Piet Deelman in een interview voorafgaand aan de ondertekening: “We zijn echt toe aan dit verdrag.”
Lees meer
CDU en CSU bieden regering hulp aan
Achtergrond - 2 maart 2005
(2 maart 2005) Oppositieleiders Angela Merkel (CDU) en Edmund Stoiber (CSU) hebben in een brief aan kanselier Gerhard Schröder (SPD) hun hulp aangeboden om de massawerkloosheid in Duitsland te bestrijden. Gisteren werd bekend dat er in februari ruim 5,2 miljoen werklozen in Duitsland waren, een naoorlogs record. Minister Hans Eichel van Financiën (SPD) heeft de hulp echter afgeslagen.
Lees meer
De RAF in de Nederlandse media
Achtergrond - 1 maart 2005
De Nederlandse media waren in de jaren zeventig in het algemeen op de van de hand van de RAF, zeker binnen de geëngageerde stroming van New Journalism. Toen Nederland eind jaren zeventig op eigen bodem werd geconfronteerd met gewelddadigheden van de RAF, kwam hierin een omslag.
Lees meer
Luxe hotel op de Obersalzberg geopend
Achtergrond - 1 maart 2005
(1 maart 2005) Vanaf vandaag kunnen mensen met een meer dan modaal inkomen genieten van de mooie natuur in het Beierse Berchtesgaden in een luxe hotel op de Obersalzberg. De bouw van het hotel is omstreden, omdat Hitler jarenlang op de Obersalzberg resideerde en er zijn tweede regeringszetel van had gemaakt. Hier ontwikkelde hij een deel van zijn oorlogs- en vernietigingsplannen.
Lees meer
Kunstzinnige stereotypen
Achtergrond - 28 februari 2005
(28 februari 2005) Het Rotterdamse Goethe-Institut deed afgelopen zaterdag mee aan de jaarlijkse Museumnacht. Het instituut bood ruimte aan een tentoonstelling over de omgang met vooroordelen jegens Duitsland. In tegenstelling tot wat de titel 'Deutschland anders' doet vermoeden, blijven stereotypen helaas voortbestaan.
Lees meer
Op politieke vakantie
Achtergrond - 26 februari 2005
In de jaren zeventig en tachtig onderhield een aantal Nederlanders contacten met mensen in en rond de RAF. Sommigen op persoonlijke titel, anderen in georganiseerd verband. Er zijn evenwel geen aanwijzingen dat Nederlanders ooit direct waren betrokken bij gewelddadige acties van de terreurorganisatie.
Lees meer