Kort nieuws Duitsland en Europa

Duits leger bereidt in Litouwen permanente basis voor

Kort nieuws - 8 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Een Duitse legereenheid is vandaag vertrokken naar Litouwen. Ze bereiden daar de komst van een nieuwe vaste Bundeswehr-basis voor. Duitsland wil daarmee laten zien dat het zijn NAVO-verplichtingen nakomt.

Lees meer

Macron, Scholz, Tusk: Meer wapens voor Oekraïne

Kort nieuws - 18 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse kanselier Scholz, de Franse president Macron en de Poolse premier Tusk hebben vrijdag in Berlijn afspraken gemaakt over extra wapens en munitie voor Oekraïne. Na afloop van het zogenoemde Weimarer Dreieck-overleg straalden de drie eenheid uit.

Lees meer

EU-landen akkoord met wet op toeleveringsketens

Kort nieuws - 15 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Het voorstel voor een Europese wet voor ketenaansprakelijkheid voor bedrijven heeft de goedkeuring van een meerderheid van de lidstaten van de Europese Unie. Het voorstel is wel afgezwakt. 

Lees meer

Duitsland blaast 'Weimarer Dreieck' nieuw leven in

Kort nieuws - 15 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Duitse kanselier Scholz spreekt vandaag in Berlijn de Franse president Macron en de Poolse premier Tusk. De drie landen Duitsland, Polen en Frankrijk besloten in 1991 de samenwerking te versterken en noemden hun driehoeksoverleg 'Weimarer Dreieck'. 

Lees meer

Scholz herhaalt in Bondsdag nee tegen levering Taurus

Kort nieuws - 13 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Kanselier Olaf Scholz (SPD) heeft woensdag in de Bondsdag nog een keer duidelijk gemaakt dat Duitsland geen Taurus-raketten aan Oekraïne gaat leveren. Zowel binnen als buiten Duitsland is er kritiek op zijn standpunt. Update 14 maart 12:45 uur: Een motie van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag om wel Taurus-raketten naar Oekraïne te sturen heeft donderdag geen meerderheid gehaald (zie onderaan dit bericht).

Lees meer

EU-wet over productieketens mede door Duitsland gestrand

Kort nieuws - 29 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De EU-richtlijn over ketenaansprakelijkheid, over het waarborgen van mensenrechten en duurzaamheidsstandaards in productieketens, was al zo goed als uitonderhandeld. Maar nadat Duitsland draaide en zich van stemming wilde onthouden, haakten ook andere EU-lidstaten af. Woensdag bleek het merendeel van de EU-lidstaten er toch niet voor te zijn.

Lees meer

Duitsland, Frankrijk en Polen samen tegen desinformatie

Kort nieuws - 13 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitsland, Frankrijk en Polen gaan gezamenlijk optreden tegen Russische desinformatie en cyberaanvallen. Dat zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van deze drie landen maandag overeengekomen tijdens het Weimarer driehoeksoverleg, een gespreksformaat dat de drie landen in 1991 hebben ingesteld. 

Lees meer

Duitsland ligt dwars bij EU-wetgeving

Kort nieuws - 8 februari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Duitsland dreigt verschillende Europese richtlijnen te blokkeren omdat de liberale regeringspartij FDP dwars ligt. Dat zorgt voor kritiek van andere partijen en van het bedrijfsleven.

Lees meer

Zelensky hoopt op leidende rol Duitsland in steun Oekraïne

Kort nieuws - 29 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
De Oekraïense president Zelensky hoopt dat Duitsland een leidende rol op zich wil nemen bij de militaire steun aan zijn land. Dat zei hij in een interview zondag op de Duitse tv.

Lees meer

Scholz: EU-landen moeten meer wapens aan Oekraïne leveren

Kort nieuws - 9 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb
Kanselier Olaf Scholz roept EU-landen op meer militaire hulp aan Oekraïne te bieden. Duitsland zelf verdubbelt de militaire steun en levert komend jaar voor 8 miljard euro aan Oekraïne, aldus Scholz.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger