Achtergrond

Kramp-Karrenbauer moet zich als minister bewijzen

Achtergrond - 17 juli 2019 - Auteur: Marja Verburg Kramp-Karrenbauer moet zich als minister bewijzen
CDU-voorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer is woensdag tot veler verrassing benoemd tot minister van Defensie. Ze volgt Ursula von der Leyen op, die voorzitter van de Europese Commissie wordt. Defensie geldt als een lastig ministerie. De vraag is of de benoeming de positie van Kramp-Karrenbauer als beoogd opvolger van kanselier Merkel verbetert.
Lees meer

Groningse gaskraan dicht: dit gebeurt er in Duitsland

Achtergrond - 5 juli 2019 - Auteur: Lynn Stroo Groningse gaskraan dicht: dit gebeurt er in Duitsland
Dat de gaswinning in Nederland flink wordt teruggeschroefd, voelen ze ook in Duitsland. Zo’n vijf miljoen huishoudens in Noord- en West-Duitsland zijn aangesloten op het Groningse gas. Nu de levering binnen uiterlijk tien jaar stopt, moet een deel van het Duitse gasnetwerk op de schop.
Lees meer

Swingend met de Jazz Night Express naar Berlijn

Achtergrond - 3 juli 2019 - Auteur: Froukje Demant Swingend met de Jazz Night Express naar Berlijn
Wanneer de trein in het avondlicht Amsterdam Centraal uitrijdt, staan op het einde van het perron mensen te zwaaien. Een ouderwetse zakdoek had niet misstaan: hier wordt een klassieker nieuw leven ingeblazen. De Jazz Night Express, die eenmalig van Rotterdam en Amsterdam naar Berlijn rijdt, is niet zomaar een trein, maar een rijdend hotel, chic restaurant en jazzclub ineen.
Lees meer

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

Achtergrond - 3 juli 2019 - Auteur: Simon Trommel EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières
Echte Europese parlementaire democratie is hard nodig, waarbij het Europees Parlement de voorzitter van de Europese Commissie kiest. Dat zegt de nieuwe jonge europarlementariër Damian Hieronymus Johannes Freiherr von Boeselager – roepnaam Damian Boeselager (31). De Duitse baron, een nieuwkomer in het Europees Parlement, vindt dat de lidstaten van de EU de wens van de kiezer compleet hebben genegeerd door Von der Leyen (CDU) te nomineren als Europese Commissie-voorzitter; iemand die niet verkiesbaar was.
Lees meer

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

Achtergrond - 3 juli 2019 - Auteur: Marja Verburg EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter
Als het aan de staatshoofden en regeringsleiders van de EU ligt, wordt de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie (EC). Het Europees Parlement moet nog met de voordracht instemmen. Von der Leyen maakte in Duitsland naam als hervormer van het gezinsbeleid en voorvechter van een vrouwenquotum, maar had het de afgelopen jaren zwaar op Defensie.
Lees meer

Themanummer Berlijn

Achtergrond - 2 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb Themanummer Berlijn
Vers van de pers: het Berlijn-magazine van Duitslandweb. Een themanummer over de geschiedenis en cultuur van de Duitse hoofdstad, van het Berlijn van de jaren 20 tot het gedeelde en herenigde Berlijn. Met een reportage over de tentoonstelling 'Ost-Berlin, die halbe Hauptstadt' en een prachtig artikel van historicus Krijn Thijs over de underground-cultuurtempels Im Eimer en Tacheles uit de 'tussentijd' na de val van de Muur. Ook columns van oud-NOS-correspondent Wouter Meijer en onze vaste columnist Merlijn Schoonenboom. Het magazine is gratis beschikbaar als pdf; de print-versie kan voor 4,50 € in onze webshop worden besteld (kosten zijn voor verwerking en verzending). Het Duitsland Instituut Amsterdam/redactie Duitslandweb hebben de auteursrechten voor dit magazine. Een aantal artikelen is eerder op Duitslandweb verschenen en voor het Berlijn-magazine geactualiseerd. Niet voor commercieel gebruik; verspreiding alleen toegestaan voor onderwijsdoeleinden.
Lees meer

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Achtergrond - 25 juni 2019 - Auteur: Marja Verburg Moord toont gevaar neonazi-netwerken
De moord op CDU-politicus Walter Lübcke heeft de aandacht gevestigd op het rechtse geweld in Duitsland. De verdachte zou contact hebben gehad met de verboden organisatie Combat 18. Die lijkt goed georganiseerd en roept haar leden op terreurcellen te vormen en aanslagen te plegen.
Lees meer

Podcast: Achtung Europa #3

Achtergrond - 21 juni 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb Podcast: Achtung Europa #3
De Europese verkiezingen hebben voor een verschuiving in het Duitse partijenlandschap gezorgd. En welke rol moet Duitsland in Europa spelen? Daarover praat Marja Verburg in deze podcastaflevering met Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam.
Lees meer

Voetbalklassieker moet regio's verbinden

Achtergrond - 19 juni 2019 - Auteur: Vincent Gorter Voetbalklassieker moet regio's verbinden
Voor het eerst sinds 1960 werd zaterdag de voetbalwedstrijd Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland gespeeld in het stadion van FC Emmen. Het is de nieuwste poging om twee buren met elkaar te verbinden. Een moeilijke weg over de barrières van taal en cultuur.
Lees meer

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Achtergrond - 18 juni 2019 - Auteur: Marja Verburg Duitsland geschokt door rechtse terreur
Minister Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken gaat uit van een extreem-rechts motief bij de moord op CDU-politicus Walter Lübcke begin juni. Dat zei hij op een speciale persconferentie over de zaak dinsdagmiddag. Voor de moord is verdachte Stephan E. opgepakt, die contacten in extreem-rechtse kringen had. Onderzoekers waarschuwen voor een verhoogd risico op extreem-rechtse terreur in Duitsland de komende maanden.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger