Achtergrond

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 27 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Nu Nederland geldt als hoogincidentiegebied, krijgt Duitslandweb veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat regelmatig wordt bijgewerkt.
Lees meer

Overstromingen: Meer sirenes, meer klimaatbeleid

Achtergrond - 21 juli 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Overstromingen: Meer sirenes, meer klimaatbeleid
Na de overstromingen in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts vragen velen zich af hoe het kon gebeuren dat in dit idyllische landschap zoveel mensen om het leven kwamen door het noodweer. Waren de dorpen en steden niet voorbereid? Heeft het waarschuwingssysteem wel gefunctioneerd? Met een schok realiseren Duitsers zich dat klimaatverandering ook in hun leven rampspoed kan brengen. De ramp gaat ook de verkiezingen beïnvloeden.
Lees meer

Bondsdagverkiezingen 2021: de lijsttrekkers

Achtergrond - 21 juli 2021 - Auteur: Marja Verburg Bondsdagverkiezingen 2021: de lijsttrekkers
Duitsland kende tot nu toe alleen kanseliers van de CDU en de SPD. Als grootste partijen leverden zij altijd de regeringsleider. De CDU/CSU- en SPD-lijsttrekkers (Spitzenkandidaten) zijn daarom ook altijd Kanzlerkandidat. Dit keer is er een derde gegadigde: ook de Groenen hebben een Kanzlerkandidatin benoemd.
Lees meer

Catastrofale overstromingen eisen meer dan 140 levens

Achtergrond - 17 juli 2021 - Auteur: Wiebke Pittlik Catastrofale overstromingen eisen meer dan 140 levens
De overstromingen in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts hebben het leven gekost aan zeker 143 mensen. Honderden mensen raakten gewond en een onbekend aantal mensen wordt vermist. Het opruimen is in volle gang, maar nieuwe overstromingen dreigen nog. Gevreesd wordt dat de Steinbachstuwdam bij Euskirchen doorbreekt.
Lees meer

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Achtergrond - 16 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb Factsheet verkiezingen Duitsland 2021
Duitsland maakt zich op voor de Bondsdagverkiezingen. Na 16 jaar zwaait Merkel af als kanselier. Wie haar opvolgt en welke partijen de nieuwe Duitse regering gaan vormen, is nog open. Een overzicht van de feiten en cijfers rond de Bondsdagverkiezingen.
Lees meer

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Achtergrond - 14 juli 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen
In Nederland kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar zich op advies van de Gezondheidsraad laten vaccineren tegen het coronavirus. De overheid heeft dat advies overgenomen. De Duitse vaccinatiecommissie StiKo adviseerde begin juni om alleen jongeren te vaccineren die een verhoogd risico op een zwaar ziekteverloop hebben.
Lees meer

Warum, wieso: zijn er in Duitsland zoveel Baustellen?

Achtergrond - 13 juli 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Warum, wieso: zijn er in Duitsland zoveel Baustellen?
Mensen die door Duitsland rijden verbazen zich soms als ze stuiten op een berucht Duits fenomeen: de Baustelle. Hele wegen zijn afgezet, zonder dat er ook maar één iemand aan het werk lijkt te zijn. Het lijkt alsof er in Duitsland erg veel - maar vooral ook zeer traag - aan de weg wordt gewerkt.
Lees meer

Groenen-lijsttrekker kampt met plagiaatverwijt

Achtergrond - 8 juli 2021 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik Groenen-lijsttrekker kampt met plagiaatverwijt
Annalena Baerbock, lijsttrekker van de Duitse Groenen, reageert met de nodige zelfkritiek op de verwijten dat ze plagiaat heeft gepleegd in haar boek 'Jetzt. Wie wir unser Land erneuern'. Al ruim een week wordt in Duitsland over de plagiaatbeschuldigingen gediscussieerd.
Lees meer

Koningspaar stimuleert contacten met Duitsland

Achtergrond - 5 juli 2021 - Auteur: Marja Verburg Koningspaar stimuleert contacten met Duitsland
Willem-Alexander en Máxima halen hun staatsbezoek aan Duitsland, dat vorig jaar vanwege de coronapandemie niet kon doorgaan, alsnog in. Ze bezoeken van maandag tot woensdag Berlijn. Het is de afsluiting van de reizen naar de Duitse deelstaten die het koningspaar de afgelopen jaren heeft gemaakt, steeds vergezeld van een handelsmissie. Voorafgaand aan het bezoek aan Berlijn sprak het koningspaar met deelnemers aan de handelsmissies. Die hebben tot veel verschillende samenwerkingen tussen Nederland en Duitsland geleid. 
Lees meer

Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie

Achtergrond - 30 juni 2021 - Auteur: Jesse Oude Egberink Duitse volkslied zorgt vaak voor discussie
Tijdens de EK-wedstrijd van het Duitse elftal tegen Engeland dinsdag, hebben de ondertitelaars van de Nederlandse publieke omroep flink geblunderd. In de ondertitels bij het Duitse volkslied stond het eerste couplet ('Deutschland, Deutschland über alles'), maar dat wordt sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer gezongen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger