Achterstand Duitse scholieren alarmerend
Nieuws

Achtergrond - 12 juni 2008

(12 juni 2008) Het Duitse onderwijssysteem schiet tekort. Vooral VMBO-leerlingen kunnen het gat naar een vervolgopleiding nauwelijks overbruggen. De situatie is zo dramatisch dat de brancheorganisatie voor ambachtslieden ZDH de noodklok heeft geluid.

St. Benno Gymnasium Dresden. Afbeelding: DIAEen kwart van de Duitse scholieren heeft zo’n achterstand dat ze niet bekwaam genoeg zijn om aan een vervolgopleiding te beginnen, aldus het Zentralverband des Deutschen Handwerks (ZDH). 8 procent van de leerlingen verlaat de middelbare school zonder diploma. Nog eens 15 procent scoort zo slecht in de vakken wiskunde en Duits dat de situatie “dramatisch” is, aldus het ZDH.

Het ZDH trok aan de bel in boulevardkrant Bild. Het riep op tot een nationale conferentie met Bondskanselier Merkel en verantwoordelijken uit de deelstaten om greep op leerlingwezen te krijgen.

Vanmiddag presenteert de Kultusministerkonferenz – het overlegorgaan van alle deelstaatministers van onderwijs – het onderwijsrapport 2008. In 2001 veroorzaakte de PISA-studie, een internationaal vergelijkend onderwijsonderzoek, grote commotie in Duitsland omdat het onderwijs zeer matig uit de bus kwam.

In Duitsland volgen de leerlingen na de Hauptschule – qua niveau vergelijkbaar met het VMBO in Nederland - een beroepsopleiding van twee jaar waarbij ze naast school in een bedrijf praktijkervaring opdoen. Het zijn vooral deze scholieren en voortijdige schoolverlaters die moeite hebben een vervolgopleiding of opleidingsplaats in een bedrijf te vinden.

Bild Online/ ZDF heute.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger