Duitslandweb logo Duitslandweb

Eindhoven laat het nieuwe Duitsland zien
Berlijn Festival en Duitslandjaar bij Club Natlab

Achtergrond - 19 januari 2015

Cultuurcentrum Natlab in Eindhoven zet een jaar lang Duitsland centraal in haar programmering. Zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog wil het cultuurcentrum laten zien hoe Duitsland is veranderd. Daarin staan steden centraal, te beginnen met Berlijn.

Eindhoven laat het nieuwe Duitsland zien
© Natlab Eindhoven
Vincent Bijlo en Ellen ten Damme

'Club Natlab - Berlin' is inmiddels vol op stoom. Afgelopen weekend was de theaterzaal getransformeerd in een Berlijnse disco tijdens het dansfeest LabTanz en dinsdagavond staat de muzikale theatervoorstelling 'Bahnhof Berlin' van Toneelgroep Gloed op het programma.

Het Berlijn Festival is de aftrap van een jaar dat in het teken staat van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. “De ooit ‘schuldige’ steden uit de nazi-tijd, zoals ook Berlijn, zijn broedplaatsen geworden van talent en vernieuwing. Maar vooral van tolerantie”, aldus de organisatie in het persbericht. “Daarom besteden we in Natlab aandacht aan de transformatie van Duitsland, de Duitse cultuur en de Duitse taal, van oorlog naar vrede.”

'Club Natlab - Berlin' biedt een programma met onder andere lezingen, films, een dansvoorstelling en muziek. “Eindhoven is ook een stad die wil veranderen, dat bindt haar met Berlijn. Ook Eindhoven werd zwaar gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarom besteden we hier het hele jaar aandacht aan”, zegt Pauline Terreehorst, directeur van Plaza Futura en organisator van het festival.

Op donderdag 22 januari neemt choreografe Ann Van den Broek het publiek mee op een zoektocht naar ‘het andere zwart’ in de voorstelling 'The Black Piece'. “De kleurt zwart kent een zeer symbolische lading. Dit paste mooi binnen het programma vanwege de donkere bladzijden in het verleden van Duitsland”, aldus Terreehorst.

Beeldend kunstenaar Anya Janssen neemt in de installatie The House haar Arnhemse villa als vertrekpunt om de turbulente oorlogsgeschiedenis inzichtelijk te maken. Dit huis was oorspronkelijk van een welgestelde familie. Later veranderde het in een klooster van de Zusters van Liefde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het huis het regionale hoofdkwartier van de Duitse SS. Janssen’s installatie is vanaf 23 januari tot 16 maart te zien.

Berlijn Avond

Historicus Krijn Thijs van het Duitsland Instituut Amsterdam vertelt tijdens de Berlijn Avond op maandag 26 januari over de transformatie van het ‘grijze, schuldige’ Berlijn tot het ‘lichte, nieuwe’ Berlijn. Nu is het een stad waar je als bezoeker een tijdreis door de twintigste eeuw kunt maken. Rijksdag, Brandenburger Tor, Berlijnse Muur, Potsdamer Platz, Unter den Linden, Alexanderplatz en Kurfürstendamm; pas vanaf de val van de Muur werden deze herinneringsplekken toonaangevend. Architecten, cultuurwetenschappers en kunstenaars grepen hun kans. Fotograaf Marc Dubach sluit op het verhaal van Thijs aan met een fotopresentatie van bijzondere plekken in Berlijn.

De hele maand zijn er ook filmvertoningen zoals 'Berlin Alexanderplatz', 'Das Leben der Anderen' en 'Good Bye, Lenin!'.

Een aanrader van organisator Terreehorst is het optreden van de Konrad Koselleck Band met Vincent Bijlo en Ellen ten Damme op 7 februari. Het World War One-Project brengt de geschiedenis tot leven met een theatrale performance.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Het Duitslandbeeld in Nederland':

Duitse humor

Duitse humor

Het overkwam Merlijn Schoonenboom onlangs: hij moest lachen om een Duitse serie. Zijn de Duitsers grappiger geworden?


Lees meer

De bescherming

De bescherming

Op vakantie op Ameland raadt Merlijn Schoonenboom met zijn gezin wie Duitser is en wie Nederlander - en ontdekt een opvallend kledingverschil bij mannen.


Lees meer

Den Bosch toont nazidesign uit Duitse depots

Den Bosch toont nazidesign uit Duitse depots

Bijna opent de veelbesproken expositie 'Design van het Derde Rijk' in Den Bosch. Ook in Duitsland kijken ze mee.


Lees meer

Bussemaker en Altmaier bij jubileum Duitsland Instituut

Bussemaker en Altmaier bij jubileum Duitsland Instituut

Het Duitsland Instituut heeft donderdag in Amsterdam zijn 20-jarig bestaan gevierd.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger