Datadiefstal baart politiek kopzorgen
Nieuws

Achtergrond - 19 augustus 2008

(19 augustus 2008) Het schandaal rond de diefstal van persoonsgegevens neemt steeds grotere vormen aan. Criminelen blijken de gegevens van miljoenen klanten van telefoniereus Telekom te hebben gestolen. De Duitse politiek zoekt naar antwoorden.

Het schandaal kwam aan het licht toen begin vorige week een CD met 17 duizend persoonsgegevens opdook, inclusief bankrekeningnummers. De gegevens, die door een callcenter in Lübeck werden gebruikt om mensen over te halen tot deelname aan de Süddeutsche Klassenlotterie, bleken illegaal verkregen.

Bovendien was bij meerdere mensen zonder machtiging geld afgeschreven van hun bankrekeningen. De slachtoffers waren vooral ouderen die de afschrijvingen niet bemerkten op hun banksaldi.

Falende wetgeving

De voorzitter van de vaste commissie van Binnenlandse Zaken van de Bondsdag, Sebastian Edathy (SPD), wil zo snel mogelijk met effectievere wetgeving komen om misbruik van persoonsgegevens tegen te gaan. “De huidige schandalen tonen helaas aan hoe dringend het thema databescherming is. Het parlement moet na het zomerreces snel antwoorden op deze krasse gevallen van misbruik vinden”, reageerde Edathy.

De huidige wetgeving is onvoldoende gestaald tegen de steeds verfijndere computercriminaliteit. Een wijziging van de grondwet, zoals Grünen-fractievoorzitter Renate Künast bepleit, wijst Edathy echter van de hand. “Dat heeft veeleer een symbolisch karakter”, zei hij. De kans dat een dergelijke wijziging door de Bondsdag komt acht Edathy gezien de tegenstand van de CDU bovendien weinig realistisch.

Persoonsgegevens voor een koopje

De afgelopen week doken er steeds meer CD’s op met illegaal verkregen persoonsgegevens. Het Bundesverband der Verbraucherzentralen, de Duitse consumentenorganisatie, wist bij wijze van proef binnen de kortste keren aan een lijst met zes miljoen illegale persoonsgegevens te komen, waarvan vier miljoen mét banknummers.

Dergelijke lijsten zijn voor spotprijzen te koop op het internet. Ze worden gestolen of zelfs gekocht van loterijen en telecommunicatiebedrijven en vervolgens doorverkocht aan callcenters of misbruikt voor eigen malafide doeleinden.

Ook grote Duitse bedrijven als Bertelsmann en Deutsche Telekom bleken het slachtoffer te zijn geworden van datadiefstal. Gisteren kwam naar buiten dat een callcenter in Bremerhaven zich illegaal toegang had verschaft tot de databank van Telekom. Die databank bevat de gegevens van dertig miljoen klanten.

Heute/Spiegel Online/FAZ.NET

Afbeelding:

'cd + light = colors', van NguyenDai, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger