Nederlandse export Duitsland bereikt record
Nieuws

Achtergrond - 22 september 2008

(22 september 2008) Duitsland heeft nog nooit zoveel Nederlandse producten ingevoerd. In het eerste halfjaar van 2008 importeerde Duitsland voor meer dan 35,5 miljard euro aan Nederlandse goederen, zo blijkt uit cijfers van het Statistische Bundesambt, het Duitse CBS.

Nederland exporteert vooral veel aardgas naar Duitsland. De export is over de eerste zes maanden van dit jaar met 26,5 procent gestegen. Afb: AsphaltBuffet, www.flickr.comNederland heeft hiermee Frankrijk als belangrijkste Duitse importpartner van de eerste plaats verdrongen. De Fransen wisten over de eerste zes maanden van dit jaar voor ongeveer 34 miljard aan producten naar Duitsland te verschepen.

Volgens de directeur van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) Axel Gerberding, is de toename vooral toe te schrijven aan het Nederlandse aardgas. “Zowel de omvang als de prijs van de leveringen aan Duitsland zijn gestegen", aldus Gerberding.   

Het Duitse ministerie van Economische Zaken berekende dat Duitsland gemiddeld 26,5 procent meer Nederlands aardgas heeft ingekocht dan voorheen. Daarbij zijn de prijzen voor het gas ten opzichte van vorig jaar met gemiddeld 23,2 procent gestegen.

Als voornaamste handelspartners zijn Duitsland en Nederland van groot belang voor elkaars economie. Zo lag het handelsvolume tussen de twee landen vorig jaar rond de 140 miljard euro. Nederland investeert daarbij met afstand het meeste in de Bondsrepubliek. Volgens de centrale Duitse bank gaat het hierbij om bijna 112 miljard euro. In 2002 was dit nog 57,7 miljard euro.

Nu de economie dreigt te vertragen, waarschuwt Gerberding voor een te negatief sentiment. “De groei in Nederland is nog altijd bovengemiddeld. En ook Duitsland moet de daling van de conjunctuur en de kredietcrisis kunnen doorstaan.”

Afbeelding:

AsphaltBuffet, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger