Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlijn maakt zich op voor komst Obama
Amerikaanse president op bliksembezoek in Duitsland

Achtergrond - 18 juni 2013

Berlijn is in opperste staat van paraatheid voor het bezoek van Barack Obama. Terwijl de Amerikaanse president zijn drukke programma afwerkt, bevindt de Duitse hoofdstad zich praktisch in een staat van beleg. Hoogtepunt is de rede die Obama houdt voor de Brandenburger Tor.

Berlijn maakt zich op voor komst Obama
© Picture Alliance / dpa
Bondskanselier Merkel en president Obama op de G20-top in Mexico in juni 2012

Om 10.00 uur ontvangt bondspresident Joachim Gauck de Amerikaanse president in de presidentiële residentie Schloss Bellevue met een militaire erehaag. Een uur later staat een gesprek met bondskanselier Angela Merkel (CDU) gepland in de kanselarij. Daarop volgen een persconferentie en een gezamenlijke lunch.

Vooral voor de rede die Obama tegen 15.15 uur voor de Brandenburger Tor houdt, zijn de grootst mogelijke veiligheidsmaatregelen getroffen. Dichtgelaste putdeksels, verwijderde afvalemmers en afgezette straten moeten de kans op een aanslag tot een minimum beperken. Na de rede heeft hij een gesprek met oppositieleider Peer Steinbrück (SPD). Als afsluiting van het bezoek dineert het gezin Obama 's avonds op Schloss Charlottenburg met de bondskanselier.

Vrijhandelsakkoord

Enerzijds is het eerste bezoek aan Duitsland van Obama als president een teken van de verbeterde relatie tussen beide landen. Obama koos in zijn eerste ambtstermijn voor een sterkere focus op Azië ten koste van Europa. Daarvan lijkt hij terug te komen. De VS en Europa werken aan een vrijhandelsakkoord, waarvoor in juli de onderhandelingen beginnen. Deze Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) moet de handel tussen beide continenten vereenvoudigen en versterken.

Anderzijds is Obama's reputatie in Duitsland niet meer zo blakend als bij zijn aantreden. Van beloftes als de sluiting van Guantanamo is nog niks terecht gekomen. En hoewel hij minder militaristisch overkomt dan zijn voorganger Bush, lijkt hij de strijd tegen het terrorisme met technologische middelen - drones, afluisterpraktijken - net zo hard voort te zetten. Het nieuws dat veiligheidsdienst NSA een applicatie, PRISM, heeft om internet-, e-mail- en telefoonverkeer te onderscheppen, heeft in Duitsland tot veel ophef geleid. Merkel heeft al aangekondigd de president erop aan te spreken.

Kennedy

Obama houdt zijn rede voor de Brandenburger Tor vijftig jaar na de beroemde 'Ich bin ein Berliner'-toespraak van John F. Kennedy. Die sprak overigens voor het Schöneberger raadhuis, de Brandenburger Tor lag destijdsin de DDR. Maar directeur Stephen Szabo van de Transatlantic Academy in Washington concludeert in Zeit Online dat Obama minder met zijn legendarische voorganger zal worden vergeleken, als wel met zijn eigen toespraak voor de Siegessäule in 2008. Toen kreeg hij als presidentskandidaat 200.000 enthousiaste mensen op de been. Niet voor niets houdt hij zijn rede, aldus Zeit Online, nu aan de andere kant van de Brandenburger Tor voor een genodigd publiek van vierduizend man.

Lees hier de 'hoe overleef ik het bezoek van Obama'-handleiding op Spiegel Online >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger