Berlijn vreest rellen op 1 mei
Nieuws

Achtergrond - 29 april 2009

(29 april 2009) Het is feest in Berlijn dus de politie staat paraat. Traditioneel is de Duitse hoofdstad rond 1 mei toneel van rellende jongeren uit linkse hoek. Dit jaar zorgt een extreem-rechtse bijeenkomst voor een extra explosieve mix.

Nazi's wegpoetsen! De leus waarmee het linkse blok in Berlijn mensen oproept de NPD-bijeenkomst op 1 mei te ontregelen. Afbeelding: http://1-mai-nazifrei.tk Of de extreem-linkse autonomen de economische crisis aangrijpen om harder te rellen dan de afgelopen jaren? Claudia Schmid, baas van de hoofdstedelijke veiligheidsdienst, ziet geen enkele aanleiding voor dat vermoeden. “Noch extreem-links, noch extreem-rechts is versterkt gemobiliseerd door de crisis,” zo verklaarde ze tegen dagblad de Tagesspiegel.

Ook de Berlijnse politie verwacht volgens de Berliner Zeitung geen heftigere rellen dan voorgaande jaren. Dat neemt niet weg dat de ordetroepen met vijfduizend man sterk klaarstaan. De politie heeft versterking gekregen van collega’s uit Brandenburg, Noordrijn-Westfalen, Saksen-Anhalt en Thüringen, evenals van de Bundespolizei.

Extreem-linkse groeperingen hebben er een traditie van gemaakt de feestelijkheden rond Walpurgisnacht en 1 mei als aanleiding te nemen voor gewelddadige demonstraties. Vaak richten die zich tegen het kapitalisme in het algemeen, of tegen de opwaardering van Berlijnse wijken in het bijzonder.

In de praktijk blijken de demonstranten zich vaak willekeurig af te reageren op winkels en auto’s. Volgens Schmid sluiten zich vaak jongeren bij de demonstraties aan voor wie het – meestal onder invloed van drank – puur om het rellen zelf gaat.

Wel politiek gemotiveerd vormt het voornemen van het antifascistische blok in Berlijn in de ochtend van 1 mei de confrontatie aan te gaan met rechts-extremisten. De extreem-rechtse partij NPD heeft een bijeenkomst op de Berlijnse partijcentrale in Köpenick. Daarbij zal onder andere een vroegere SS’er van Hitlers lijfwachtgarde optreden.

Tegenover de ongeveer 1100 autonomen die op 1 mei in Berlijn worden verwacht, staan tweehonderd voor de partijbijeenkomst aangemelde NPD’ers. De partij heeft een demonstratie door Berlijn vanwege de lage opkomst geschrapt.

Vijf jaar geleden hield de extreem-rechtse partij voor het laatst een demonstratie op 1 mei in Berlijn. Toen blokkeerden antifascisten de route en staken ze auto’s in brand. De politie wil er alles aan doen een confrontatie dit jaar te voorkomen.

1 mei geldt overal in Duitsland, net als in veel andere Europese landen, als vrije dag. Op ‘Tag der Arbeit’ laten veel politieke partijen, burgerbewegingen en vakbonden met feesten en demonstraties van zich horen.

                                                                               Tagesspiegel / Berliner Zeitung

Afbeelding:

http://1-mai-nazifrei.tk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger