Berlijn, zoals het is
Documentaire vangt dagelijks leven Duitse hoofdstad

Achtergrond - 27 augustus 2009

Het leven in de stad Berlijn vastleggen; dat is het doel van de mega-documentaire 24 Hours Berlin. Regisseur Volker Heise stuurde tachtig camerteams op pad om één dag in de Duitse hoofdstad te registreren. De subculturen, de buitenwijken, het leven van alledag van Berlijners van alle rangen en standen. Digitaal kanaal Holland Doc 24 zendt de documentaire zaterdag 5 september uit.

Berlijn, zoals het is
© ©
Een camerateam van 24 Hours Berlin filmt bij de Gedächtniskirche.

Volker Heise wilde zoveel mogelijk Berlijners betrekken bij zijn project. Op de draaidag, 5 september 2008, stonden op verschillende plekken in de stad talkingpoints, waar mensen over hun leven konden vertellen voor een draaiende camera. Via de website konden Berlijners hun eigen filmpjes van 5 september 2008 insturen.

Het productieteam moest vervolgens aan de slag met 750 uur beeldmateriaal. Daaruit maakte het een tv-film van 24 uur, die 5 september 2009 in meerdere Europese landen wordt uitgezonden. In Nederland is de film te zien op het digitale documentairekanaal Holland Doc 24. De VPRO zendt 12 november op Nederland 2 een compilatie van 90 minuten uit.

Achter de uitzonderlijk lange duur van de documentaire zit een gedachte, vertelt Heise: “De stad is niet in één zin te vertellen, ze laat zich niet beschrijven. In haar wezen is ze maximale verscheidenheid op minimale oppervlakte.”

Heise, een documentairemaker, vond de televisie het meest geschikte medium voor dit experiment. Hij heeft de structuur naar eigen zeggen van CNN afgekeken, met blokjes nieuws en reclame. “Alleen is het bij ons geen wereldnieuws, maar ‘mevrouw Bullack gaat boodschappen doen’ en in plaats van reclame hebben wij de filmpjes van kijkers.”

24 Hours Berlin wordt 5 september van 6 uur 's morgens tot 6 uur de volgende dag uitgezonden op het digitale kanaal Holland Doc 24. 12 november zendt de VPRO een compilatie uit op Nederland 2, om 22.45 uur.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger