CSU eist meer toenadering tot FDP
Nieuws

Achtergrond - 17 september 2009

De CSU wil uit onvrede over de afwachtende koers van de CDU explicieter inzetten op een coalitie met de FDP. De Beierse partij is daarom van plan een eigen beleidsplan te presenteren en riskeert daarmee interne verdeeldheid.

CSU eist meer toenadering tot FDP
© dpa/picture-alliance
CSU-minister van Landbouw Aigner en de Beierse minister-president Seehofer bij de opening van het Oktoberfest op 9 september 2009.

Ze zei het letterlijk in het tv-debat met haar tegenstrever van de SPD: CDU/CSU gaat voor een coalitie met de FDP. Toch leek de christendemocratische lijsttrekker Angela Merkel tijdens de uitzending van afgelopen zondag huiverig de polemiek te zoeken met SPD-kanselierskandidaat Frank-Walter Steinmeier.

De gedachte daarachter is simpel: CDU en CSU – de Union – kunnen alleen bij een verkiezingsuitslag van 50 procent of hoger de coalitiebesprekingen in met de liberale FDP. Halen ze dat percentage niet, lijkt een voortzetting van de grote coalitie met de SPD onvermijdelijk. In de peilingen zweven Union en FDP rond die kritische grens, dus de deur dichtslaan naar de sociaaldemocraten zou niet verstandig zijn.

Doorn in het oog

De Beierse CSU is dat hinken op twee benen een doorn in het oog. Uit het tv-debat kan makkelijk de indruk ontstaan dat Merkel het liefst met de SPD en Steinmeier zou doorregeren, zo constateerde een hoge CSU-man tot zijn afschuw tegen de Süddeutsche Zeitung.

De Zuid-Duitse zusterpartij van de CDU is bang dezelfde fout te maken als bij de laatste verkiezingen. Ook in 2005 gingen Union en FDP er vertrouwend op de gunstige peilingen vanuit de rood-groene regering van Gerhard Schröder te kunnen aflossen. Vooral door het slechte resultaat van CDU/CSU haalde zwart-geel daarvoor net niet genoeg stemmen, waarna christen- en sociaaldemocraten tot elkaar werden veroordeeld.

Partij kiezen

CSU-voorzitter Horst Seehofer spoorde Merkel en de CDU een dag na het debat daarom aan overtuigender partij te kiezen voor de FDP: “Het is helemaal niet duidelijk wat voor positiefs zou komen uit een zwart-gele coalitie. Dat moeten we nu duidelijk maken, snel en glashelder.” Hij pleitte voor een nieuw economisch puntenplan dat die “inhoudelijke verbinding” tot stand moet brengen.

Omdat de CDU zo’n strategiewijziging zo kort voor de verkiezingen niet zag zitten, heeft de CSU vandaag besloten maandag zelf een economisch beleidsplan te presenteren. Daaruit zal moeten blijken “wat een coalitie tussen Union en FDP beter maakt dan een grote coalitie,” aldus het persbericht.

Neoliberaal strijkconcert

Opvallend aan dit solo-optreden van de CSU is ten eerste dat juist de Beierse tak van de Union – gezien zijn christelijk-sociale profiel – traditioneel het verst van de liberalen afstaan. De afgelopen weken liet Seehofer weinig gelegenheid voorbijgaan te waarschuwen voor het “neoliberale strijkconcert” dat de FDP zou voorstaan.

Ten tweede riskeert de CSU met zijn Alleingang irritaties bij de CDU die de Union twee weken voor de verkiezingen slecht kan gebruiken. Gerommel en interne verdeeldheid zijn nooit goed voor de peilingen. Het zou een wel zeer ironische speling van het lot zijn als zwart-geel bij de verkiezingen mede daardoor opnieuw geen meerderheid van de stemmen haalt.

Süddeutsche Zeitung / Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger