Duitslandweb logo Duitslandweb

Oost-Duitse premiers willen snel strenger migratiebeleid

Kort nieuws - 19 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De minister-presidenten van de Oost-Duitse deelstaten willen een strenger migratiebeleid van kanselier Olaf Scholz (AfD). Dat lieten ze dinsdag weten tijdens een bijeenkomst met Scholz in Wittenberg (Saksen-Anhalt). Ze maken zich zorgen over de aanstaande verkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten, waarvoor de rechts-radicale AfD en de nieuwe populistische partij BSW in de peilingen op winst staan.

De AfD werd vorige week bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in de Oost-Duitse deelstaten de grootste partij. Ook de nieuwe partij BSW van voormalig Linke-politica Sahra Wagenknecht kreeg veel stemmen. Bij lokale verkiezingen scoorde de AfD vorige week eveneens goed. Deze ontwikkelingen moet zeer serieus worden genomen, aldus Rainer Haseloff (CDU), minister-president van Saksen-Anhalt, voorafgaand aan de conferentie van de Oost-Duitse deelstaten. "De democratie moet leveren", zei hij. Anders ziet hij het voor de democratische partijen in Oost-Duitsland somber in.

De rechts-radicale AfD wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst in de gaten gehouden omdat de partij mogelijk een gevaar vormt voor de democratie. Andere partijen willen niet met haar samenwerken. In september zijn er verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Saksen, Thüringen en Brandenburg. De AfD is daar in de peilingen de grootste partij, waardoor het de vraag is of daar nog deelstaatregeringen zonder de AfD kunnen worden gevormd. 

De Oost-Duitse minister-presidenten willen snel een strenger Duits migratiebeleid en ook een andere energiepolitiek. Dat de AfD en de BSW het zo goed hebben gedaan bij de Europese en lokale verkiezingen zijn "noodkreten van de bevolking", aldus minister-president van Saksen Michael Kretschmer (CDU). Om het aantal stemmen op de AfD te beperken, moet de regering in Berlijn laten zien dat ze de problemen van de mensen in Oost-Duitsland begrijpt, zei Kretschmer. 

Ook de andere Oost-Duitse premiers spraken hun zorgen uit over de ontevredenheid in Oost-Duitsland over de bondsregering. Scholz' coalitie moet laten zien dat ze meer mensen het land uitzet die illegaal in Duitsland zijn, zoals eerder is aangekondigd. Anders hebben onze burgers er geen vertrouwen meer in dat wij genoeg doen voor de binnenlandse veiligheid, zei Haseloff. Scholz zei in Wittenberg dat zijn regering "concreet bezig is" voor meer uitzettingen te zorgen, ook "naar moeilijke landen als Afgahnistan". 

In Wittenberg spraken de regeringsleiders verder over economisch beleid en over gezondheidspolitiek. In veel Oost-Duitse regio's is een tekort aan ziekenhuizen en artsen. De deelstaten willen er onder meer voor zorgen dat meer mensen geneeskunde kunnen studeren en dat ze na hun studie in de Oost-Duitse deelstaten blijven. Lees/luitser meer bij TagesschauFAZ.net en Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger