Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Vermogensongelijkheid in Duitsland is groot

Kort nieuws - 16 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bijna nergens in Europa is het vermogen zo ongelijk verdeeld als in Duitsland, blijkt uit een vergelijkende studie van de Europese Centrale Bank (ECB). De rijkste 5 procent van de bevolking bezit net zoveel als de 95 procent daaronder bij elkaar. 

Met 48 procent van de totale rijkdom bezit de rijkste 5 procent in Duitsland aanzienlijk meer dan bijvoorbeeld de rijkste 5 procent in Nederland (32,7 procent). Het EU-gemiddelde is 43 procent. Alleen in Letland (54,1 procent), Oostenrijk (53,5 procent) en Litouwen (51,6) bezitten de rijken nog meer. Aan de studie namen 20 Europese landen mee.  

Tussen 2015 en 2017 daalde het vermogen van de rijkste 5 procent in Duitsland, maar sindsdien groeit het weer gestaag. Dat komt grotendeels doordat de beleggingsvormen waarin de vermogenden het liefst beleggen - onroerend goed en bedrijfaandelen - flink in waarde zijn gestegen, schrijft Zeit Online. 

De Duitse middenklasse kan meestal vermogen opbouwen door een deel van het loon dat ze verdient te sparen. Inkomens worden in Duitsland relatief zwaar belast, waardoor er meestal weinig geld overblijft om opzij te zetten. Degenen die in Duitsland al vermogen hebben, kunnen dat relatief makkelijk laten groeien, bijvoorbeeld door te investeren in vastgoed. Bovendien heft Duitsland sinds 1997 geen vermogensbelasting meer en ook erfenissen blijven vaak belastingvrij. Lees meer bij Zeit Online (betaalmuur) 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ZEIT (@zeit)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger