Duitslandweb logo Duitslandweb

Nicaragua eist dat Duitsland wapenexport aan Israël stopt

Kort nieuws - 9 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nicaragua heeft Duitsland bij een zitting van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag opgeroepen militaire hulp aan Israël onmiddellijk stop te zetten en de VN-hulporganisatie UNRWA weer te financieren. Volgens Nicaragua is Duitsland door de steun aan Israël medeplichtig aan genocide op de burgerbevolking in Gaza. 

Na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober, waarbij volgens Israël 1.160 mensen om het leven zijn gekomen en er 250 werden ontvoerd, sloeg Israël terug. Door de aanvallen van Israël zijn in Gaza volgens Hamas inmiddels 33.000 mensen gedood. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde in januari dat het gevaar van een genocide in Gaza dreigt. 

Duitsland steunt Israël in de oorlog in het Midden-Oosten. Voor Duitsland is de veiligheid van Israël onderdeel van de eigen staatsraison: door de verschrikkingen in de nazitijd voelt Duitsland een speciale verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de staat Israël. Duitsland heeft ook na 7 oktober meermaals benadrukt dat het land het recht heeft zichzelf te verdedigen, al is de bondsregering inmiddels kritischer geworden over de Israëlische militaire operaties.

Het afgelopen jaar heeft Duitsland de levering van oorlogswapens aan Israël ter waarde van 20,1 miljoen euro goedgekeurd. In totaal stemde de bondsregering in 2023 in met wapenexporten naar Israël ter waarde van 326,5 miljoen euro, tien keer meer dan in 2022.

Volgens Nicaragua is er bij wat Israël nu in Gaza doet geen sprake meer van zelfverdediging, maar van genocide. Het land verwijt Duitsland dat onderscheid niet te maken. Duitsland heeft volgens Nicaragua de plicht de wapenleveranties te stoppen. Ook moet het de VN-hulporganisatie UNRWA weer steunen. Meerdere landen, waaronder Duitsland, zetten de betalingen aan UNWRA stop toen er beschuldigingen kwamen dat de organisatie Hamas zou hebben gesteund.

Nicaragua en de Palestijnen hebben al sinds de jaren zestig nauwe banden met elkaar, toen de Sandinistische bevrijdingsbeweging in het Midden-Amerikaanse land zich voor de Palestijnse zaak inzette. In Den Haag benadrukte de Nicaraguaanse ambassadeur maandag dat het land een bijzondere sympathie voor het Palestijnse volk voelt omdat het zelf tegen een militaire interventie heeft gestreden.

Duitsland wijst de beschuldigingen van zich en heeft vandaag de gelegenheid zich te verdedigen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Volgens de bondsregering heeft Duitsland noch de Genocide Conventie van de VN uit 1948 noch het internationaal humanitair recht geschonden. Naar verwachting komt het Hof over twee weken met een uitspraak in deze zaak. Lees meer bij Tagsschau en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger