Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse satellietzender krijgt boete

Kort nieuws - 8 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse satellietzender 'SchwarzRotGold tv' (SRGT) heeft een boete van 195.000 euro gekregen omdat het zendtijd heeft verkocht aan AUF1, een Oostenrijks extreemrechts internetkanaal. 

AUF1, een internetzender waar het draait om complottheorieën en andere rechtsextreme inhoud, was eerst alleen actief op een website en op Telegram. Maar sinds september 2023 is het kanaal in Duitsland via satelliet te ontvangen. Het vult zes uur zendtijd per dag op SRGT. Interviews met kopstukken van de Duitse partij Alternative für Deutschland zijn op een Duits publiek gericht. Ook de rechtsextremist Martin Sellner, een van de oprichters van de Identitaire Beweging, was er al eens te gast.

Stefan Magnet, eigenaar van AUF1, kocht zendtijd bij SRGT, dat een satellietlicentie heeft. Dat mocht niet van de Landesmedienanstalt, de toezichthouder op de commerciële media, in Baden-Württemberg. Die verbood de uitzendingen via de Astra-satelliet in november per direct. Een licentiehouder mag geen zendtijd verkopen als hij over de inhoud geen redactionele controle heeft.

AUF1 en SRGT hebben nieuwe contracten opgesteld om aan de voorwaarden te voldoen, de uitzendingen zijn volgens nieuwssite Tagesschau hervat. Maar nu werd bekend dat SGRT een boete heeft gekregen voor de AUF1-uitzendingen tussen september en november. Volgens SGRT is de hoogte van de boete voor het bedrijf niet op te brengen. Het wil met de toezichthouder in gesprek over een oplossing. Lees meer bij Tagesschau

In Duitsland zijn meer mediakanalen actief die een uitgesproken rechtspopulistische achtergrond hebben. De Oostenrijkse commerciële zender Servus TV bijvoorbeeld - opgericht door de eigenaar van Red Bull - zendt natuurdocumentaires en sport uit via satelliet, maar heeft ook rechtspopulistische talkshows waar coronasceptici en rechtsextremisten een platform krijgen. De krant en website Junge Freiheit is van Duitse makelij. En dan is er nog het nieuwe rechtspopulistische platform van de ex-hoofdredacteur van Bild, Julian Reichelt, NIUS, op youtube en via een website.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechtspopulisme en media':

Duitse media terughoudend in noemen nationaliteit

Duitse media terughoudend in noemen nationaliteit

Het noemen van de afkomst van daders is een journalistiek dilemma. Dat bleek weer na het drama in Frankfurt.


Lees meer

Geweld tegen journalisten neemt toe, vooral in Saksen

Geweld tegen journalisten neemt toe, vooral in Saksen

Journalisten worden bij rechtse demonstraties verbaal belaagd en steeds vaker ook fysiek aangevallen.


Lees meer

Politieke talkshows onder vuur

Politieke talkshows onder vuur

Spelen de politieke talkshows rechtspopulisten in de kaart? Die vraag wordt breedbesproken in Duitsland.


Lees meer

Journalisten tussen 'Haltung zeigen' en neutraliteit

Journalisten tussen 'Haltung zeigen' en neutraliteit

Duitse en Nederlandse journalisten debatteerden in Berlijn over de omgang van media met rechtspopulisme.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger