Duitslandweb logo Duitslandweb

Weer burgemeesterspost voor AfD, in Saksen dit keer

Kort nieuws - 18 december 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De burgemeestersverkiezing in de Duitse gemeente Pirna (Saksen) is gewonnen door de kandidaat van de AfD, Tim Lochner (53). Volgens de voorlopige einduitslag kreeg hij ongeveer 38,5 procent van de stemmen in de tweede stemronde. 

Lochner is timmerman en restaurateur van beroep en eigenlijk partijloos, maar voor de burgemeestersverkiezing stelde hij zich kandidaat namens de Alternative für Deutschland (AfD). Hij won in de tweede stemronde en liet zijn tegenkandidaten van de CDU en Freie Wähler met 31,4 en 30,1 procent achter zich.

Lochner is de tweede AfD-burgemeester in Duitsland. Afgelopen juli werd Hannes Loth in Saksen-Anhalt tot zogenoemde hauptamtlicher Bürgermeister gekozen. Een week daarvoor leidde de verkiezing van een AfD-politicus tot regionaal bestuurder (Landrat) in Thüringen - ook voor het eerst - tot veel ophef. 

De AfD is de afgelopen jaren steeds verder geradicaliseerd, wordt inmiddels aangeduid als rechts-extremistisch en wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten gehouden. De andere Duitse politieke partijen willen daarom niet met de partij samenwerken. Maar op gemeentelijk niveau wordt dat steeds moeilijker vol te houden. De AfD in Saksen werd vorige week door de veiligheidsdienst in de deelstaat definitief als rechts-extremistisch bestempeld. Het is na Thüringen en Saksen-Anhalt de derde AfD-afdeling die deze classificatie heeft gekregen. Lees meer bij Tagesspiegel 

Reacties

Pirna Instituut - 19 december 2023 08:36

Oh hemel, de wereld stort in.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger