Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse zanger verzon verwijt antisemitisme tegen hotel

Kort nieuws - 29 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse zanger Gil Ofarim beschuldigde een hotelmedewerker in Leipzig in 2021 van antisemitisme. Nu heeft hij in de rechtbank toegegeven dat de beschuldiging verzonnen was. 

Ofarim zei in een video op instagram in 2021 dat een hotelmedewerker in Leipzig hem bij het inchecken had gevraagd of hij zijn ketting met davidsster wilde afdoen. De video werd meer dan drie miljoen keer bekeken en veel mensen verklaarden zich solidair met de zanger. De hotelmedewerker werd op non-actief gesteld en het Openbaar Ministerie deed onderzoek naar de zaak. 

De medewerker klaagde Ofarim vervolgens aan wegens smaad. Vorig jaar werd al duidelijk dat het OM niet genoeg bewijs zag voor een zaak tegen de medewerker. Tijdens het smaadproces tegen Ofarim dinsdag in Leipzig gaf de zanger toe dat hij de beschuldiging had verzonnen. Hij bood zijn excuses aan en heeft een boete van 10.000 euro opgelegd gekregen.

De Centrale Joodse Raad in Duitsland en Duitse media oordelen dat Ofarim met zijn valse beschuldiging joden in Duitsland veel schade berokkent. Antisemitisme-meldingen worden nu mogelijk vaker in twijfel getrokken, schrijft de taz. "We hebben in onze samenleving een antisemitisme-probleem, veel mensen zijn juist in de huidige opgehitste maatschappelijke situatie van slag en beleven jodenhaat en afwijzing", reageert de Centrale Joodse Raad. Vandaag verscheen een rapport waaruit blijkt dat het aantal antisemitische voorvallen in Duitsland flink is toegenomen sinds de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak. Lees meer bij Tagesschau en taz.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger