Duitslandweb logo Duitslandweb

Antisemitische voorvallen in Duitsland toegenomen

Kort nieuws - 29 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal antisemitische voorvallen in Duitsland is flink toegenomen sinds de oorlog tussen Israël en Hamas in oktober uitbrak. Dat blijkt uit een bericht van de landelijke organisatie Recherche- und Informationsstellen Antisemitismus (RIAS). 

Tussen 7 oktober en 9 november werden er 994 antisemitische voorvallen geregistreerd, dat zijn gemiddeld 29 incidenten per dag. Dat is ruim vier keer zoveel als het jaargemiddelde in 2022, toen waren er gemiddeld zeven meldingen per dag. 

Tot de 994 antisemitische voorvallen behoren drie gevallen van extreem geweld, 29 aanvallen en 72 gevallen van materiële schade. Bij 854 incidenten ging het om 'kwetsend gedrag’, zoals antisemitische uitlatingen. Daaronder vallen ook 177 meldingen van antisemitische bijeenkomsten.

Joden in Duitsland worden volgens RIAS in toenemende mate in hun dagelijks leven met antisemitisme geconfronteerd: in hun woonwijk, op hun werkplek of op de universiteit. Het gaat om antisemitische graffiti, flyers of fysieke aanvallen. 

Bij de 994 antisemitische voorvallen werd ook naar de politieke motivatie gekeken, al was bij 63 procent van de incidenten de achtergrond onbekend. Bijna één op de vijf gemelde gevallen werd toegeschreven aan anti-Israëlisch activisme. Zes procent werd geclassificeerd als islamitisch/islamistisch, 5 procent als links of anti-imperialistisch en bijna 2 procent had een rechts-extremistische en complotideologische achtergrond. Lees meer bij Tagesschau en de website van RIAS

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger