Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz tegen onmiddellijke wapenstilstand in Gaza-oorlog

Kort nieuws - 13 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondskanselier Scholz heeft zich tegen een onmiddellijke wapenstilstand in de Gaza-oorlog uitgesproken. Hamas mag zich niet herstellen, aldus de kanselier. Hij is wel voor humanitaire pauzes, zodat hulpgoederen Gaza binnen kunnen komen. Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock toonde zich maandagochtend pessimistisch na een rondreis door het Midden-Oosten. 

De Arabische Liga en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) hebben zaterdag opgeroepen tot een onmiddellijke wapenstilstand. Maar dat betekent dat Israël moet toestaan dat Hamas zich herstelt en nieuwe raketten aanschaft, zei Scholz zondag. Dat kan niet worden geaccepteerd, vindt hij. Scholz sprak zich in plaats daarvan uit voor humanitaire pauzes zodat er hulp naar Gaza kan en gewonden en mensen met een buitenlands paspoort daar weg kunnen. De Franse president Macron heeft zich eerder wel voor een wapenstilstand uitgesproken. Bekijk de uitspraken van Scholz op Youtube (vanaf minuut 27.00)

Israël heeft het recht zich te verdedigen, aldus Scholz, en hij zei ervan uit te gaan dat het land zich aan het internationaal recht houdt. Tegelijkertijd moet de Israëlische regering ervoor zorgen dat er geen aanvallen van Joodse kolonisten op Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever plaatsvinden, zei hij. Er moet volgens de kanselier perspectief blijven op een twee-staten-oplossing. Lees meer bij Der Spiegel

Minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock was afgelopen weekeinde in de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, op de Westelijke Jordaanoever en in Israël. Ze sprak daar over de situatie van de burgerbevolking in Gaza, de gijzelaars in handen van Hamas en over een mogelijke vreedzame oplossing van de oorlog. Ze was maandagmorgen voorafgaand aan een top in Brussel pessimistisch over de toekomst. "De situatie in de regio is zeer gespannen. De kloof lijkt dieper te worden." Overal merk je hoe groot de wanhoop is, aldus Baerbock, zowel aan Palestijnse als aan Israëlische kant.

Over de roep om een wapenstilstand zei ze dat die begrijpelijk is, maar dat je dan ook moet beantwoorden hoe Israëls veiligheid gegarandeerd blijft en wat er met de gijzelaars in handen van Hamas moet gebeuren. Ze ziet voor nu als enige optie gevechtspauzes om hulp aan Gaza mogelijk te maken. "De bittere realiteit is dat we slechts heel kleine stappen kunnen zetten." Lees meer bij Die Zeit 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger