Duitslandweb logo Duitslandweb

Beierse AfD'er Halemba gearresteerd

Kort nieuws - 30 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Daniel Halemba, begin deze maand namens de AfD in het deelstaatparlement van Beieren gekozen, is maandag gearresteerd. Hij werd gezocht op verdenking van opruiing. Update 31-10-23: Halemba is onder voorwaarden weer op vrije voeten gesteld. Het onderzoek naar hem en zijn medeverdachten gaat door.

Halemba (22) is officieel nog geen lid van het deelstaatparlement van Beieren en heeft daarom nog geen immuniteit. Dat lidmaatschap gaat pas in na de eerste officiële zitting van het nieuw gekozen parlement, die vandaag plaatsvindt.

Er was een arrestatiebevel tegen de AfD'er uitgevaardigd wegens opruiing. Halemba zou betrokken zijn bij strafbare activiteiten van de studentenvereniging Teutonia Prag in Würzburg. Daar zijn voorwerpen gevonden met kenmerken van Hitlers nazipartij NSDAP erop - die zijn in Duitsland verboden - en racistische stickers en teksten. Halemba is een van in totaal vijf beschuldigden in deze zaak. Zelf ontkent hij dat er belastend materiaal tegen hem is. Lees meer bij de Süddeutsche Zeitung

Update 31-10-2023: Halemba is weer op vrije voeten gesteld. Hij moet zich wel een keer per week melden bij de politie in Würzburg en hij mag geen contact hebben met leden van studentenvereniging Teutonia Prag. Het onderzoek naar hem en zijn medeverdachten gaat door. Het parlement in Beieren heeft bij de eerste officiële zitting maandag de immuniteit van Halemba opgeheven. Lees meer bij BR24

De AfD is een rechts-radicale partij die in Duitsland door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten wordt gehouden. Volgens de dienst verspreidt de partij vreemdelingenhaat en anti-democratische standpunten. De AfD in Beieren wordt door de deelstaat-Verfassungsschutz in de gaten gehouden. 

Tags: beieren, AfD, justitie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger