Duitslandweb logo Duitslandweb

Brandenburger Tor besmeurd door klimaatactivisten

Kort nieuws - 18 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Leden van de Duitse klimaatbeweging Letzte Generation hebben zich vandaag op meer dan twintig plekken in Berlijn aan het wegdek vastgemaakt. Het autoverkeer was daardoor op meerdere plekken geblokkeerd, aldus de politie. Zondag besmeurden ze de Brandenburger Tor met verf.

Niet alleen het autoverkeer, ook het busvervoer was maandagochtend in de hoofdstad door de protestacties ontregeld. De passagiers werd geadviseerd over te stappen op de tram of metro. De politie schreef op X (voorheen Twitter) dat ze eventuele irritaties van burgers over de protesten begrijpt, maar riep iedereen op niet zelf in te grijpen of geweld te gebruiken. Bij eerdere straatblokkades door klimaatactivisten gebeurde dat wel. Aan het eind van de ochtend meldde de politie dat de meeste straatblokkades weer waren opgeheven.

Er zijn in Berlijn vandaag 500 agenten op de been. Letzte Generation had vorige week aangekondigd deze week opnieuw grote protesten te houden in Berlijn. Zondag bespoten klimaatactivisten al de zes zuilen van de Brandenburger Tor met gele en oranje verf. Die kan vanwege de graffiti-bescherming van de zuilen makkelijk worden verwijderd. Voor die actie hield de politie veertien mensen aan. Letzte Generation wil dat Duitsland vanaf 2030 volledig stopt met fossiele brandstoffen. "We zullen Berlijn niet verlaten tot het zover is", zei woordvoerder van de beweging Carla Hinrichs vrijdag op een persconferentie. Lees meer bij Tagesschau en RBB24 (video

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger