Duitslandweb logo Duitslandweb

Brandenburger Tor besmeurd door klimaatactivisten

Kort nieuws - 18 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Leden van de Duitse klimaatbeweging Letzte Generation hebben zich vandaag op meer dan twintig plekken in Berlijn aan het wegdek vastgemaakt. Het autoverkeer was daardoor op meerdere plekken geblokkeerd, aldus de politie. Zondag besmeurden ze de Brandenburger Tor met verf.

Niet alleen het autoverkeer, ook het busvervoer was maandagochtend in de hoofdstad door de protestacties ontregeld. De passagiers werd geadviseerd over te stappen op de tram of metro. De politie schreef op X (voorheen Twitter) dat ze eventuele irritaties van burgers over de protesten begrijpt, maar riep iedereen op niet zelf in te grijpen of geweld te gebruiken. Bij eerdere straatblokkades door klimaatactivisten gebeurde dat wel. Aan het eind van de ochtend meldde de politie dat de meeste straatblokkades weer waren opgeheven.

Er zijn in Berlijn vandaag 500 agenten op de been. Letzte Generation had vorige week aangekondigd deze week opnieuw grote protesten te houden in Berlijn. Zondag bespoten klimaatactivisten al de zes zuilen van de Brandenburger Tor met gele en oranje verf. Die kan vanwege de graffiti-bescherming van de zuilen makkelijk worden verwijderd. Voor die actie hield de politie veertien mensen aan. Letzte Generation wil dat Duitsland vanaf 2030 volledig stopt met fossiele brandstoffen. "We zullen Berlijn niet verlaten tot het zover is", zei woordvoerder van de beweging Carla Hinrichs vrijdag op een persconferentie. Lees meer bij Tagesschau en RBB24 (video

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger