Duitslandweb logo Duitslandweb

Verdachte van plofkraken in Duitsland opgepakt in Utrecht

Kort nieuws - 28 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Nederlandse politie heeft zaterdag een man in Utrecht opgepakt die verdacht wordt van het plegen van meerdere plofkraken in Duitsland. Dat meldt RTV Utrecht. Volgens een woordvoerder was de politie al twee jaar op zoek naar hem. 

Agenten zagen de verdachte zaterdagmiddag op een balkon van een woning zitten. Ze omsingelden het huis en belden aan. De broer van de man sprong als afleidingsmanoeuvre van het balkon, waarop de verdachte probeerde te vluchten. De politie wist hem toch te arresteren. Hij zal binnenkort worden overgeleverd aan de Duitse autoriteiten. 

Plofkraken zijn een groot probleem in Duitsland, waar nog veel met contant geld wordt betaald. Vorig jaar werd een recordaantal van 496 geldautomaten opgeblazen, dat was 26 procent meer dan in 2021. Er werd daarbij 30 miljoen euro buitgemaakt en voor een nog hoger bedrag aan schade veroorzaakt.

De daders komen vaak uit Nederland, blijkt uit cijfers van het Bundeskriminalamt, de Duitse federale recherche. Van alle verdachten die vorig jaar in beeld waren bij de Duitse politie, had ruim de helft een Nederlands paspoort. De plofkrakers gaan vooral net over de grens te werk, waar in tegenstelling tot Nederland nog veel geldautomaten staan, om vervolgens zo snel mogelijk weer terug naar Nederland te keren. Vanwege de vele plofkraken is in Noordrijn-Westfalen sinds april 2022 een speciaal team actief om daders sneller op te sporen en geldautomaten beter te beschermen. Lees meer bij RTV Utrecht en Tagesschau (met cijfers Bundeskriminalamt)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger