Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse ouderenzorg wil meer geld voor hittebescherming

Kort nieuws - 24 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Vorig jaar overleden meer dan 8000 mensen in Duitsland als gevolg van de hitte, afgelopen juli waren dat er al ruim 1500. Vooral oudere mensen zijn een kwestbare groep. Verzorgingshuizen willen meer geld om hun bewoners beter tegen hitte te kunnen beschermen.

De Duitse minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) kwam afgelopen juli met een Hitzeschutzplan (hittebeschermingsplan) voor deze zomer. Een belangrijk doel daarin: het aantal hittedoden in Duitsland halveren. Omdat hittegolven door klimaatverandering vaker zullen voorkomen en langer zullen duren, moeten meer mensen in risicogroepen laagdrempelig worden gewaarschuwd voor de gevaren van hitte, aldus Lauterbach. Maar een voorlichtingscampagne alleen is niet voldoende, stellen verschillende welzijnsorganisaties in het Duitse actualiteitenprogramma Panorama. Er is volgens hen juist meer geld nodig voor verzorgingshuizen om noodzakelijke hittebeschermingsmaatregelen te kunnen nemen. 

Oudere mensen zweten minder en hebben doorgaans ook minder dorst. Dit verhoogt volgens de Duitse Weerdienst (DWD) het risico op oververhitting en uitdroging. Personeel in verzorgingshuizen heeft het op warme dagen dus extra druk. Ze moeten controleren of de bewoners genoeg drinken en voldoende verkoeling krijgen en ze moeten zweterig beddengoed verschonen. Vanwege die extra taken pleit de Duitse Verplegingsraad voor een toeslag op hete dagen. 

Ook de renovaties die nodig zijn om panden hittebestendiger te maken blijven achter, stellen organisaties zoals het Duitse Rode Kruis. Er is volgens de organisaties veel te weinig geld beschikbaar om gebouwen te saneren. Het ministerie van Gezondheid wijst naar de deelstaten die verantwoordelijk zijn voor het aanpassen van de gebouwen. Ook is het aan de zorginstellingen om het personeel zo in het zetten dat er genoeg verzorging is op warme dagen, aldus het ministerie. Lees meer bij Tagesschau, Panorama en het Hitzeschutzplan van het Bundesministerium für Gesundheit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger