Duitslandweb logo Duitslandweb

Discussie kruisraketten: Scholz wil niet zwichten voor druk

Kort nieuws - 14 augustus 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Terwijl minister van Financiën Christian Lindner maandag de Oekraïense hoofdstad Kyiv bezoekt, discussieert de Duitse politiek over de levering van kruisraketten van het type Taurus. Oekraïne heeft om deze raketten gevraagd.

Politici van de coalitiepartijen FDP en Groenen roepen kanselier Olaf Scholz op om snel te beslissen de langeafstandsraketten te leveren. Scholz heeft zondag in een televisie-interview gezegd dat Duitsland zoals altijd de levering van wapens zorgvuldig afweegt. Hij wil zich niet onder druk laten zetten.

De Taurus-raketten hebben een reikwijdte van 500 kilometer. Oekraïne heeft beloofd dat het de raketten alleen zal inzetten om door Rusland bezet gebied te bevrijden. De raketten zijn nodig om de bevoorrading van het Russische leger te verstoren. Ver achter het front heeft Rusland munitiedepots en logistieke steunpunten. Die kunnen de kruisraketten bereiken. Bij Duitse politici - en ook onder burgers blijkt uit peilingen - bestaat de vrees dat Oekraïne de Duitse raketten inzet op Russisch grondgebied. Groot-Brittannië en Frankrijk leveren al langeafstandsraketten.

Minister Lindner is maandag voor het eerst sinds de oorlog in Oekraïne. Hij ontmoet onder meer zijn ambtgenoot Serhiy Marchenko om over ondersteuning voor het Oekraïense overheidsapparaat te spreken. Lees meer bij Tagesspiegel en bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger