Duitslandweb logo Duitslandweb

Minister en deelstaten eens over ziekenhuishervorming

Kort nieuws - 11 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) en de Duitse deelstaten zijn het eens geworden over een ziekenhuishervorming. Zo wordt onder meer het systeem van vergoedingen aangepast.

De centrale overheid en de deelstaten strijden al maanden over de ziekenhuishervorming. De deelstaten willen meer geld van de overheid om de hervormingen te kunnen doorvoeren en om faillissementen van ziekenhuizen te voorkomen. Nu zijn ze het eens geworden over de belangrijkste punten.

Zo wordt het systeem van vergoedingen aangepast, waardoor er minder financiële druk op de ziekenhuizen komt te liggen om behandelingen te uit te voeren waarvoor ze eigenlijk geen tijd of expertise hebben. In plaats van vergoedingen voor behandelingen (DRG-Fallpauschalen) krijgen ze nu meer geld voor het beschikbaar hebben van personeel, techniek en hun dienstenaanbod (Vorbehaltepauschalen). Hoe het geld precies onder de verschillende artsen en afdelingen wordt verdeeld en volgens welke criteria, moet nog worden uitgewerkt.

Het nieuwe vergoedingensysteem is volgens Lauterbach gunstig voor kleinere klinieken, die zich voortaan meer kunnen richten op wat ze goed kunnen in plaats van op het uitvoeren van zoveel mogelijk behandelingen. Vooral op het platteland en in Oost-Duitsland dreigen voor zulke kleinere ziekenhuizen nu faillissementen.

Voor patiënten komt er een Transparenzgesetz (transparantiewet) die moet zorgen voor duidelijke informatie over de behandelkwaliteit van ziekenhuizen en klinieken.

Direct extra geld voor de ziekenhuizen komt er waarschijnlijk niet, aldus Lauterbach. Daar zijn zoals het er nu uitziet geen middelen voor beschikbaar. Dat betekent dat er de komende tijd helaas toch nog ziekenhuizen failliet zullen gaan, aldus de minister.

Komende zomer willen de minister en de deelstaten de hervormingsplannen verder uitwerken tot een wetsontwerp. De wet zou dan op 1 januari 2024 moeten ingaan, al is die datum volgens experts wel erg ambitieus. Lees meer bij Tagesschau en NDR 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger