Duitslandweb logo Duitslandweb

Aantal orgaandonaties in Duitsland blijft dalen

Kort nieuws - 16 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland blijft het aantal orgaandonaties dalen, hoewel de overheid de afgelopen jaren veel geld heeft geïnvesteerd om meer orgaandonaties mogelijk te maken.

In Duitsland zijn vorig jaar in totaal 2.662 organen gedoneerd, terwijl 8.500 mensen daarvoor op een wachtlijst staan. Daarmee hebben ernstig zieke patiënten in Duitsland slechtere overlevingskansen dan mensen in onder meer de VS, Spanje en Oostenrijk, meldt nieuwssite Tagesschau. 

De Duitse overheid heeft in 2019 verschillende maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Zo is er veel meer geld beschikbaar voor klinieken die orgaandonaties uitvoeren en zijn er betere screeningssystemen gekomen, waarmee patiënten die een orgaan nodig hebben sneller worden gevonden. Toch bungelt Duitsland in Europa nog steeds onderaan: in 2021 telde Spanje 40 donoren per miljoen inwoners, Kroatië en Portugal bijna 30, Oostenrijk ruim 20 en Duitsland slechts 11,2. In 2022 waren dat er nog minder: 10,3.

In veel Europese landen, waaronder Nederland, zijn mensen automatisch orgaandonor, tenzij ze aangeven dat niet te willen. In Duitsland moeten mensen zelf aangeven dat ze hun organen willen doneren. Voor plannen om dat te veranderen, was drie jaar geleden in de Bondsdag geen meerderheid te vinden. Daarnaast gelden in Duitsland zeer strenge regels voor het verwijderen van organen bij iemand die hersendood is verklaard, waardoor dat in de praktijk zelden gebeurt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger