Duitslandweb logo Duitslandweb

Aantal orgaandonaties in Duitsland blijft dalen

Kort nieuws - 16 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland blijft het aantal orgaandonaties dalen, hoewel de overheid de afgelopen jaren veel geld heeft geïnvesteerd om meer orgaandonaties mogelijk te maken.

In Duitsland zijn vorig jaar in totaal 2.662 organen gedoneerd, terwijl 8.500 mensen daarvoor op een wachtlijst staan. Daarmee hebben ernstig zieke patiënten in Duitsland slechtere overlevingskansen dan mensen in onder meer de VS, Spanje en Oostenrijk, meldt nieuwssite Tagesschau. 

De Duitse overheid heeft in 2019 verschillende maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Zo is er veel meer geld beschikbaar voor klinieken die orgaandonaties uitvoeren en zijn er betere screeningssystemen gekomen, waarmee patiënten die een orgaan nodig hebben sneller worden gevonden. Toch bungelt Duitsland in Europa nog steeds onderaan: in 2021 telde Spanje 40 donoren per miljoen inwoners, Kroatië en Portugal bijna 30, Oostenrijk ruim 20 en Duitsland slechts 11,2. In 2022 waren dat er nog minder: 10,3.

In veel Europese landen, waaronder Nederland, zijn mensen automatisch orgaandonor, tenzij ze aangeven dat niet te willen. In Duitsland moeten mensen zelf aangeven dat ze hun organen willen doneren. Voor plannen om dat te veranderen, was drie jaar geleden in de Bondsdag geen meerderheid te vinden. Daarnaast gelden in Duitsland zeer strenge regels voor het verwijderen van organen bij iemand die hersendood is verklaard, waardoor dat in de praktijk zelden gebeurt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger