Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse ziekenhuizen luiden noodklok

Kort nieuws - 20 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ziekenhuizen in heel Duitsland houden vandaag een protestdag onder het motto 'Alarmstufe rot' (alarmfase rood). Ze vragen aandacht voor de slechte financiële situatie waarin ze verkeren. 

Duitse ziekenhuizen kampen al langer met financiële tekorten. Daarbovenop komen momenteel de snel stijgende kosten voor personeel, apparatuur en medische materialen. De kosten in de gezondheidszorg stijgen sneller dan in andere sectoren, stellen ook economen vast. De Duitse ziekenhuisvereniging schat het financiële gat van alle klinieken op tien miljard euro. Zoals het er nu voorstaat zal de komende jaren een vijfde van de ziekenhuislocaties verdwijnen, waarschuwt de vereniging.  

Tijdens de landelijke actiedag houden ziekenhuizen social media-campagnes en worden flyers en posters verspreid. Sommige klinieken verlichten hun panden met rood licht, om aan te geven dat ze in het rood staan. Het is de bedoeling dat patiënten weinig last hebben van de acties. De spoedeisende hulp, behandelingen en operaties zullen gewoon worden voortgezet.

Minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) kondigde in december omvangrijke ziekenhuishervormingen aan. Het doel is enerzijds om de sector zo om te bouwen dat klinieken efficiënter en op middellange en lange termijn goedkoper kunnen werken. Anderzijds moet de medische kwaliteit beter worden. De onderhandelingen over de hervormingen, waarbij ook de deelstaten betrokken zijn, verlopen volgens Duitse media traag. Lees meer bij NDR en BR24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger