Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse ziekenhuizen luiden noodklok

Kort nieuws - 20 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Ziekenhuizen in heel Duitsland houden vandaag een protestdag onder het motto 'Alarmstufe rot' (alarmfase rood). Ze vragen aandacht voor de slechte financiële situatie waarin ze verkeren. 

Duitse ziekenhuizen kampen al langer met financiële tekorten. Daarbovenop komen momenteel de snel stijgende kosten voor personeel, apparatuur en medische materialen. De kosten in de gezondheidszorg stijgen sneller dan in andere sectoren, stellen ook economen vast. De Duitse ziekenhuisvereniging schat het financiële gat van alle klinieken op tien miljard euro. Zoals het er nu voorstaat zal de komende jaren een vijfde van de ziekenhuislocaties verdwijnen, waarschuwt de vereniging.  

Tijdens de landelijke actiedag houden ziekenhuizen social media-campagnes en worden flyers en posters verspreid. Sommige klinieken verlichten hun panden met rood licht, om aan te geven dat ze in het rood staan. Het is de bedoeling dat patiënten weinig last hebben van de acties. De spoedeisende hulp, behandelingen en operaties zullen gewoon worden voortgezet.

Minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) kondigde in december omvangrijke ziekenhuishervormingen aan. Het doel is enerzijds om de sector zo om te bouwen dat klinieken efficiënter en op middellange en lange termijn goedkoper kunnen werken. Anderzijds moet de medische kwaliteit beter worden. De onderhandelingen over de hervormingen, waarbij ook de deelstaten betrokken zijn, verlopen volgens Duitse media traag. Lees meer bij NDR en BR24

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger