Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland kampt met tekort aan medicijnen en bedden

Kort nieuws - 22 december 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland kampt met een tekort aan medicijnen en veel ziekenhuizen zijn overbelast. Stedenkoepel Deutscher Städtetag roept artsen met een eigen praktijk op tijdens de feestdagen extra te werken, maar die zitten ook aan hun limiet, zeggen ze.

Onder kinderen in Duitsland gaat het RS-virus rond, kinderziekenhuizen zijn al weken overvol. Nu er ook een griepgolf is bijgekomen en veel zorgpersoneel door ziekte uitvalt, luiden ook andere ziekenhuizen de noodklok. Zij moeten operaties uitstellen of zelfs afzeggen. Het Berlijnse Charité, het grootste academische ziekenhuis van Europa, moest deze week ook besluiten alle planbare ingrepen uit te stellen.

"We hebben in heel Duitsland grote problemen door de infectiegolf in de bevolking", aldus de voorzitter van de koepelorganisatie Deutsche Krankenhausgesellschaft. Rond de 10 miljoen mensen kampen volgens hem momenteel met luchtweginfecties. 

Stedenkoepel Deutscher Städtetag roept artsen met een eigen praktijk op rond de feestdagen extra te werken, om ziekenhuizen te ontlasten. Maar die kunnen niet meer werken dan ze al doen, laat de huisartsenkoepel weten. "We zitten al jaren met onze teams aan onze limiet", laat de vice-voorzitter van het Hausärzteverband weten. Ook tijdens de coronapandemie hebben huisartsen de ziekenhuizen al veel zorg uit handen genomen, zegt ze. Lees meer bij Tagesschau over de Berliner Charité en over de oproep van de Städtetag (video)

Een ander probleem is het tekort aan medicijnen, waar zowel apotheken als ziekenhuizen mee kampen. Voor veel producenten in Duitsland loont het financieel niet meer bepaalde geneesmiddelen te produceren. Paracetamol-Saft, een drankje met paracetamol voor kinderen, werd 12 jaar geleden in Duitsland nog door 11 producenten aangeboden, nu is dat er nog maar één.

Steeds meer medicijnen worden in landen als China en India geproduceerd. Daar zijn leveringsproblemen opgetreden, wat met een stijgende vraag door de RS- en griepgolf tot nog grotere tekorten heeft geleid. Minister Lauterbach van Gezondheid hoopt met minder strenge regels voor prijzen en andere maatregelen het medicijntekort snel aan te kunnen pakken. Lees meer bij Deutsche Welle en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger