Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsers doneerden ondanks inflatie veel geld

Kort nieuws - 2 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland is het afgelopen jaar – ondanks hoge inflatie en gestegen energieprijzen – veel gedoneerd aan goede doelen. In 2022 doneerden weliswaar minder Duitsers, maar de bedragen van de giften waren groter dan ooit. Oorzaak voor die gulheid is de omvangrijke steun voor Oekraïne. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Deutsche Spendenrat.

Duitsers schonken volgens het rapport in totaal bijna 5,7 miljard euro aan goededoelenorganisaties en de kerk. Dat is 1,6 procent minder dan in 2021. Toen lag het totaalbedrag nog bij 5,77 miljard, een recordbedrag sinds het begin van de metingen in 2005. Dit lag aan de enorme hoeveelheid giften voor de slachtoffers van de watersnoodramp in de zomer van 2021.

Hoewel het aantal Duitsers dat heeft gedoneerd in 2022 is afgenomen, lag het gemiddelde donatiebedrag het afgelopen jaar bij 43 euro, hoger dan ooit. Dit record wordt door de grote bereidheid om te doneren voor de Oekraïense vluchtelingen veroorzaakt. Vooral 70-plussers hebben vorig jaar veel geld gedoneerd. Legaten zijn niet meegeteld.

Uit het rapport blijkt verder dat Duitsers een stuk minder geld aan de kerk doneren. Het totaalbedrag van schenkingen aan de kerk is in 2022 met 13,7 procent afgenomen. Die afname was in 2021 slechts 0,6 procent. Duitsers die lid zijn van een kerk, betalen wel kerkbelastingLees meer bij Tagesschau en Deutscher Spendenrat

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger