Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsers doneerden ondanks inflatie veel geld

Kort nieuws - 2 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland is het afgelopen jaar – ondanks hoge inflatie en gestegen energieprijzen – veel gedoneerd aan goede doelen. In 2022 doneerden weliswaar minder Duitsers, maar de bedragen van de giften waren groter dan ooit. Oorzaak voor die gulheid is de omvangrijke steun voor Oekraïne. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Deutsche Spendenrat.

Duitsers schonken volgens het rapport in totaal bijna 5,7 miljard euro aan goededoelenorganisaties en de kerk. Dat is 1,6 procent minder dan in 2021. Toen lag het totaalbedrag nog bij 5,77 miljard, een recordbedrag sinds het begin van de metingen in 2005. Dit lag aan de enorme hoeveelheid giften voor de slachtoffers van de watersnoodramp in de zomer van 2021.

Hoewel het aantal Duitsers dat heeft gedoneerd in 2022 is afgenomen, lag het gemiddelde donatiebedrag het afgelopen jaar bij 43 euro, hoger dan ooit. Dit record wordt door de grote bereidheid om te doneren voor de Oekraïense vluchtelingen veroorzaakt. Vooral 70-plussers hebben vorig jaar veel geld gedoneerd. Legaten zijn niet meegeteld.

Uit het rapport blijkt verder dat Duitsers een stuk minder geld aan de kerk doneren. Het totaalbedrag van schenkingen aan de kerk is in 2022 met 13,7 procent afgenomen. Die afname was in 2021 slechts 0,6 procent. Duitsers die lid zijn van een kerk, betalen wel kerkbelastingLees meer bij Tagesschau en Deutscher Spendenrat

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger