Duitslandweb logo Duitslandweb

Huiszoekingen bij leden Letzte Generation in heel Duitsland

Kort nieuws - 24 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie heeft woensdagochtend in meerdere Duitse deelstaten huiszoekingen gedaan bij klimaatactivisten van Letzte Generation. Naar zeven leden van de klimaatprotestbeweging loopt een onderzoek, zij worden ervan verdacht een criminele organisatie te hebben gevormd.

De politie heeft vijftien woningen in zeven van de zestien Duitse deelstaten doorzocht, in de hoop bewijsmateriaal tegen Letzte Generation te vinden. Ook zijn er rekeningen in beslag genomen en de website van de klimaatprotestbeweging is uit de lucht gehaald.

Tegen zeven leden, in de leeftijd van 22 tot en met 38 jaar, loopt een strafrechtelijk onderzoek, op basis van de vele aangiftes die sinds afgelopen zomer vanuit de Duitse bevolking zijn ingediend. De klimaatactivisten worden ervan verdacht een criminele vereniging te hebben gevormd of ondersteund. De zeven leden wordt onder meer ten laste gelegd dat ze geld inzamelen om strafbare feiten mee te plegen. Volgens het openbaar ministerie gaat dat om zeker 1,4 miljoen euro. Twee van hen zouden vorig jaar hebben geprobeerd de oliepijpleiding Triest-Ingolstadt te saboteren.

Activisten van Letzte Generation blokkeren straten, plakken zichzelf vast of besmeuren kunstwerken en gebouwen om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. In de deelstaat Brandenburg loopt tegen de groep al een onderzoek wegens verdenking van het vormen van een criminele vereniging, de deelstaat Berlijn overweegt ook zo'n onderzoek. Lees meer bij Tagesschau en Die Welt of luister naar de uitleg van Duitslandweb-hoofdredacteur Wiebke Pittlik in De wereld vandaag van de Vlaamse Radio1

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger