Duitslandweb logo Duitslandweb

Klimaatactivisten kondigen actieweken in Berlijn aan

Kort nieuws - 13 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion en Letzte Generation hebben aangekondigd de komende weken intensief actie te voeren in Berlijn. Ze willen onder meer met blokkade-acties het verkeer in het centrum van de hoofdstad ontregelen. 

Extinction Rebellion zette woensdag een actiekampement op in het Invalidenpark in de wijk Mitte. De groep zegt met een 'voorjaarsrebellie' aandacht te willen vragen voor het uitsterven van diersoorten. Bijna dagelijks zijn demonstraties gepland en donderdagmorgen besmeurden activisten het partijkantoor van de FDP met zwarte vloeistof.

Volgende week is het de beurt aan de actiegroep Letzte Generation. Die kondigt wegblokkades in het centrum aan en 'burgerlijke ongehoorzaamheid' in de regeringswijk. Meer dan 700 mensen hebben zich aangemeld voor de acties. De activisten willen in de laatste week van april en de eerste week van mei 'zoveel straatblokkades als mogelijk' realiseren.

De scholierenbeweging Fridays for Future heeft deze week kritiek geuit op de acties van Extinction Rebellion en Letzte Generation. Die splijten volgens woordvoerder Annika Rittmann de samenleving. De klimaatcrisis heeft oplossingen nodig die door de hele samenleving worden gedragen en die vinden en bereiken we alleen samen en niet door mensen tegen elkaar op te zetten, citeert Der Tagesspiegel Rittmann.

De straatblokkades in verschillende Duitse steden in de afgelopen maanden maken veelvuldig woedende reacties los bij Duitse automobilisten. Ook in de politiek wordt geschimpt op de actievoerders, vooral in kringen van CDU/CSU en FDP. Lees meer bij Tagesspiegel

Op 20 april komt Linda Kastrup van de Duitse Fridays for Future-beweging naar Nijmegen voor een podiumgesprek met Benito Walker van Youth for Climate. Het gesprek zal gaan over de verschillen in aanpak tussen Nederland en Duitsland. Meer in onze agenda

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger