Duitslandweb logo Duitslandweb

Klimaatactivisten kondigen actieweken in Berlijn aan

Kort nieuws - 13 april 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion en Letzte Generation hebben aangekondigd de komende weken intensief actie te voeren in Berlijn. Ze willen onder meer met blokkade-acties het verkeer in het centrum van de hoofdstad ontregelen. 

Extinction Rebellion zette woensdag een actiekampement op in het Invalidenpark in de wijk Mitte. De groep zegt met een 'voorjaarsrebellie' aandacht te willen vragen voor het uitsterven van diersoorten. Bijna dagelijks zijn demonstraties gepland en donderdagmorgen besmeurden activisten het partijkantoor van de FDP met zwarte vloeistof.

Volgende week is het de beurt aan de actiegroep Letzte Generation. Die kondigt wegblokkades in het centrum aan en 'burgerlijke ongehoorzaamheid' in de regeringswijk. Meer dan 700 mensen hebben zich aangemeld voor de acties. De activisten willen in de laatste week van april en de eerste week van mei 'zoveel straatblokkades als mogelijk' realiseren.

De scholierenbeweging Fridays for Future heeft deze week kritiek geuit op de acties van Extinction Rebellion en Letzte Generation. Die splijten volgens woordvoerder Annika Rittmann de samenleving. De klimaatcrisis heeft oplossingen nodig die door de hele samenleving worden gedragen en die vinden en bereiken we alleen samen en niet door mensen tegen elkaar op te zetten, citeert Der Tagesspiegel Rittmann.

De straatblokkades in verschillende Duitse steden in de afgelopen maanden maken veelvuldig woedende reacties los bij Duitse automobilisten. Ook in de politiek wordt geschimpt op de actievoerders, vooral in kringen van CDU/CSU en FDP. Lees meer bij Tagesspiegel

Op 20 april komt Linda Kastrup van de Duitse Fridays for Future-beweging naar Nijmegen voor een podiumgesprek met Benito Walker van Youth for Climate. Het gesprek zal gaan over de verschillen in aanpak tussen Nederland en Duitsland. Meer in onze agenda

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger