Duitslandweb logo Duitslandweb

Bezoek Netanyahu aan Scholz omstreden

Kort nieuws - 16 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezoekt donderdag kanselier Olaf Scholz in Berlijn. Het bezoek is omstreden omdat Netanyahu in Israël ondemocratische juridische hervormingen wil doorvoeren.

Met een open brief hebben ongeveer duizend intellectuelen in Israël Scholz opgeroepen het bezoek af te zeggen. Maar volgens de woordvoerder van Scholz is het een kennismakingsbezoek van een bevriend land en is er geen reden dit af te zeggen. In Israël zijn massale demonstraties tegen de plannen van Netanyahu en ook in Berlijn wordt donderdag gedemonstreerd.

Netanyahu liet voor vertrek weten dat hij met Scholz vooral over Iran wil praten. Scholz zal naar verwachting wel zijn zorgen uitspreken over de hervormingsplannen en de onrust in Israël.

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft onlangs op bezoek in Israël kritiek geuit op de plannen van Netanyahu. Hij maakt zich zorgen over de aangekondigde hervorming. Duitsland heeft altijd bewondering gehad voor de sterke rechtsstaat in Israël, juist omdat die zo nodig is in de regio, zei Steinmeier. Hij schaarde zich daarmee aan de zijde van de Israëlische president Herzog, die dringend waarschuwt voor de hervorming.

De regering van Netanyahu wil de controlerende macht van het hooggerechtshof inperken. Rechters worden volgens de plannen straks door de regering benoemd. En de immuniteit van de regeringsleider en zijn ministers wordt uitgebreid. Dat komt Netanyahu van pas, die van machtsmisbruik en corruptie wordt beschuldigd. Lees meer bij Tagesschau en meer over de Duits-Israëlische betrekkingen bij Deutsche Welle

Scholz tijdens de persconferentie:

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

Baerbock stelt in buitenlandbeleid vrouwen centraal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Baerbock maakt zich sterk voor een feministische buitenlandse politiek.


Lees meer

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Bezoek Scholz aan China zeer omstreden

Vrijdag bezoekt Scholz de Chinese president Xi Jinping. Een beladen kennismakingsbezoek.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger