Duitslandweb logo Duitslandweb

Hans Modrow, voormalig DDR-premier, overleden

Kort nieuws - 12 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hans Modrow, de laatste communistische premier van de DDR, is zaterdag overleden. Hij is 95 jaar oud geworden. 

Modrow leidde de ministerraad van de DDR van 13 november 1989 - vier dagen na de val van de Muur - tot april 1990. Toen het Centraal Comité, het hoogste orgaan van de Sozialistische Einheitspartei Deutschland (SED), op 3 december 1989 onder grote druk aftrad, kwam de politieke leiding van de DDR in handen van Modrow. 

Na de val van de Muur onderhandelde Modrow met West-Duitsland over de eerste stappen van de Wiedervereinigung. Als prijs voor de Duitse eenheid eiste hij dat de nieuwe Duitse staat militair neutraal zou worden. Ook stond Modrows regering aan de wieg van de omstreden Treuhandanstalt, een organisatie die na de val van de Muur de Oost-Duitse bedrijven moest privatiseren en zo moest bijdragen aan de overgang van de planeconomie naar een markteconomie. 

Modrows ambtsperiode duurde slechts vijf maanden. Bij de eerste vrije verkiezingen in de DDR in maart 1990 kwam Allianz für Deutschland als winnaar uit de bus, een samenwerkingsverband van Oost-Duitse partijen gesteund door de CDU. Modrow moest plaatsmaken voor Lothar de Maizière, die minister-president werd. 

Ook daarna bleef Modrow politiek actief. Van 1990 tot 1994 zat hij voor de socialistische PDS (de opvolger van de SED) in de Bondsdag en van 1999 tot 2004 in het Europees Parlement. In 2007 ging de PDS op in Die Linke. Met de dood van Modrow verliest "onze partij een belangrijke persoonlijkheid", aldus Linke-fractievoorzitter Dietmar Bartsch en de voormalige fractievoorzitter Gregor Gysi. Lees meer bij Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger