Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlijnse deelstaatverkiezing: Grote overwinning voor CDU

Kort nieuws - 13 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De christendemocratische CDU heeft bij de opnieuw gehouden deelstaatverkiezingen in Berlijn verreweg de meeste kiezers voor zich weten te winnen. De SPD - al jarenlang de grootste in de stad - verloor flink ten opzichte van de eerdere uitslag in 2021.  

De CDU komt volgens de voorlopige einduitslag op 28,2 procent, de SPD en de Groenen beiden op 18,4 procent. De SPD haalde slechts 105 stemmen meer dan de Groenen. Die Linke haalde 12,2 procent, de AfD 9,1 procent. De FDP kreeg 4,6 procent van de uitgebrachte stemmen en heeft daarmee de kiesdrempel niet gehaald.

Toch is het nog geen uitgemaakte zaak dat de CDU nu een nieuwe regering gaat vormen. CDU en Groenen gaan in Berlijn maar moeilijk samen en de SPD zal er moeite mee hebben de kleinere partij in een coalitie met de christendemocraten te zijn. De huidige coalitie van SPD, Groenen en Die Linke heeft ook een meerderheid. CDU-lijsttrekker Kai Wegner liet zondagavond weten dat hij snel gesprekken zal voeren met SPD en Groenen om de mogelijkheden voor een coalitie te onderzoeken. Burgemeester Franziska Giffey heeft in  actualiteitenprogramma Tagesthemen laten weten dat ook de SPD wil proberen een coalitie te vormen.

De verkiezingen in Berlijn moesten worden overgedaan nadat de rechter de verkiezingen van 2021 ongeldig heeft verklaard. Op 26 september 2021 ging veel mis bij de stembusgang. Tegelijkertijd werden de Bondsdagverkiezingen gehouden en de marathon van Berlijn. Veel stemlokalen bleken onvoldoende stemformulieren te hebben, of verkeerde formulieren en mensen moesten uren in de rij staan. De marathon zorgde voor drukte en omleidingen, die het nog moeilijker maakten om de formulieren snel op de juiste plekken te krijgen. Om toch iedereen te laten stemmen bleven enkele stemlokalen veel langer open dan toegestaan.

Zondag moest opnieuw worden gestemd voor het deelstaatparlement en voor de stadsdeelraden. De opkomst was met 63,1 procent ruim tien procent lager dan in 2021. Omdat het geen nieuwe verkiezingen zijn maar herhaalde verkiezingen, begint nu geen nieuwe termijn. De volgende verkiezingen zijn in 2026, vijf jaar na 2021. Burgemeester Giffey is door het parlement voor de hele termijn gekozen en blijft dus burgemeester totdat ze zelf opstapt of een motie van wantrouwen krijgt.

De verkiezingen zondag zijn veel beter gelopen dan de vorige keer. De Berlijnse Wahlleiter liet weten dat één stemlokaal over de verkeerde formulieren beschikte. Omdat het verschil tussen de SPD en de Groenen zo klein is, wordt bovendien een hertelling van de stemmen overwogen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger