Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD wil zondag ook twee deelstaatverkiezingen winnen

Kort nieuws - 24 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Inwoners van de Oost-Duitse deelstaten Berlijn en Mecklenburg-Voorpommeren gaan zondag niet alleen voor de Bondsdagverkiezingen naar de stembus, ze kiezen ook een nieuw deelstaatparlement. In Mecklenburg-Voorpommeren kan SPD-minister-president Manuela Schwesig waarschijnlijk doorregeren, in Berlijn zou een einde kunnen komen aan de huidige rood-rood-groene regering.

In Mecklenburg-Voorpommeren werd de rechts-nationalistische AfD vijf jaar geleden uit het niets de tweede partij in het deelstaatparlement. Anders dan in andere Oost-Duitse deelstaatparlementen werden de verhoudingen niet zodanig opgeschud dat er drie of meer partijen nodig waren om een regering te vormen. De grootste partij, de SPD, sloot een coalitie met de derde partij, de CDU.

Volgens de peilingen lijkt het erop dat SPD-minister-president Manuela Schwesig deze coalitie kan voortzetten. Een coalitie met Die Linke of een met de Groenen en de FDP is getalsmatig ook mogelijk. De SPD staat volgens de ZDF-Politbarometer op 39 procent, de CDU op 14 procent. De AfD blijft volgens de peilingen met 16 procent de tweede partij. Die Linke staat op 11 procent, de Groenen op 7 en de FDP op 5,5. Schwesig, tot 2017 minister van Gezinszaken in Merkel-III, is populair in haar deelstaat: 67 procent van de ondervraagde inwoners wil dat ze premier blijft. Haar CDU-uitdager komt op slechts 12 procent uit en de AfD-lijsttrekker op maar 4 procent. Lees meer bij ZDFHeute.de

Berlijn

In Berlijn is SPD-burgemeester - tegelijkertijd regeringsleider van de deelstaat - Michael Müller niet meer verkiesbaar. Hij leidde een regering van SPD, de Groenen en Die Linke. In zijn plaats hoopt SPD-politica Franziska Giffey de verkiezingen te winnen. Zij trad in mei van dit jaar na een plagiaatschandaal af als minister van Gezinszaken in Merkel-IV en is nu lijsttrekker voor de sociaal-democraten in de Duitse hoofdstad. 

Volgens de meest recente peiling ZDF Politbarometer kan de SPD (22 procent) de coalitie met de Groenen (19 procent) en Die Linke (13 procent) voortzetten. Maar Giffey sluit andere mogelijkheden niet uit. In Berlijn lijkt de SPD zich steeds meer van haar coalitiepartners te verwijderen, meldt nieuwssite Tagesschau. "Giffey vaart met haar partij een consequent conservatieve koers en doet de deur daarmee wijd open voor een coalitie met CDU en FPD." De CDU staat in de peilingen op 17 procent, de FDP op 7 procent en de AfD, met wie de andere partijen niet willen samenwerken, op 9 procent.

Berlijners stemmen zondag ook nog over het volksinitiatief ‘Deutsche Wohnen & Co enteignen’ dat oproept om grote vastgoedbedrijven te onteigenen. Het gaat daarbij om ongeveer 240.000 woningen in de hoofdstad. De uitkomst is niet bindend. Lees meer bij TagesschauZDFHeute.de en Deutschlandfunk Kultur (referendum)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.


Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.


Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.


Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger