Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse politici steunen Iraanse politieke gevangenen

Kort nieuws - 31 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Circa 300 Duitse politici uit de Bondsdag, de deelstaatregeringen en het Europees Parlement steunen met zogenoemde Patenschaften politieke gevangenen in Iran. Door bijvoorbeeld druk uit te oefenen op de Iraanse ambassadeur eisen de politici de vrijlating van 'hun' politieke gevangene. Op deze manier hopen zij de doodstraf van zo veel mogelijk Iraanse politieke gevangenen te verhinderen en hun omstandigheden te verbeteren.

Een Patenschaft door een Duitse politicus kan het leven van een politieke gevangene redden, zei de Berlijnse activiste Daniela Sepheri vorige week in de krant taz. Momenteel zijn bijvoorbeeld vice-Bondsdagvoorzitter Katrin Goring-Eckardt (Groenen) en Groenen-partijvoorzitter Ricarda Lang 'Pate' (buddy) van een Iraanse gevangene.

Omdat Duitsland voor landen als Iran en China een zeer belangrijke handelspartner is, nemen de regeringen in die landen de eisen van Duitse politici eerder serieus. Dit soort Patenschaften hebben er de afgelopen jaren bijvoorbeeld voor gezorgd dat de gevangenisstraf werd verkort of dat het doodvonnis van politieke gevangenen werd teruggedraaid. 

Het steunen van politieke gevangenen is in Duitsland niet nieuw. De Internationale Gesellschaft für Menschenrechte (IGFM) helpt al ruim vijftig jaar bij het sluiten van Patenschaften voor gevangenen in onder meer Wit-Rusland, China en Nicaragua.

Vier maanden na de dood van de 22-jarige Masha Amini is de politieke situatie in Iran enorm verslechterd. Activisten, journalisten, seksuele minderheden en demonstranten die tegen het Iraanse regime protesteren, worden op wrede wijze opgepakt. Velen van hen worden tot bekentenissen gedwongen en vervolgens in showprocessen – zonder getuigen of advocaten – veroordeeld. Duizenden demonstranten zitten momenteel gevangen, meer dan honderd zijn ter dood veroordeeld. Volgens Sepheri heeft het project in de afgelopen maanden verschil gemaakt voor tientallen gevangen demonstranten. Lees meer bij taz.de, Internationale Gesellschaft für Menschenrechte (IGFM) en Deutschlandfunk Nova

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger