
Eerste Duitse LNG-terminal geopend
Kort nieuws - 19 december 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet is een huzarenstukje: minder dan tien maanden na de Russische inval in Oekraïne heeft Duitsland de eerste drijvende LNG-terminal in gebruik genomen, in Wilhelmshaven aan de Noordzee. Zaterdag werd de terminal geopend door kanselier Olaf Scholz en de ministers Christian Lindner en Robert Habeck, samen met vertegenwoordigers van de deelstaatregering.
Zulke projecten duren doorgaans jaren, maar onder druk wordt alles vloeibaar, ook de Duitse bureaucratie. Kanselier Scholz sprak van het 'Neue Deutschland-Tempo'. Natuurorganisaties bekritiseerden de versnelde procedures. Ze tekenen vooral protest aan tegen het lozen van chloor door de drijvende terminal. De leidingen worden met chloor gereinigd en dit chloorwater komt in de Noordzee terecht. Minister Habeck zei dat het versnelde vergunningsproces met beperkte inspraakmogelijkheden nodig is om een gastekort in de winter te voorkomen.
De terminal voor vloeibaar gas moet in de toekomst in zes procent van het Duitse gasverbruik gaan voorzien, schrijft Die Zeit. Het schip Höegh Esperanza zet vloeibaar gas (LNG) om in gas dat via de terminal in Wilhelmshaven in het Duitse gasleidingennetwerk wordt geleid. Lees meer bij NDR en bij Die Zeit
Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet
Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.

Dweilen met de kraan open
De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag
Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis
De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.
Reacties
Geen reacties aanwezig