Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag erkent 'Holodomor' als genocide

Kort nieuws - 30 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Bondsdag heeft woensdag de Holodomor - de door Stalin veroorzaakte hongersnood in Oekraïne 90 jaar geleden - als genocide erkend. Coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP en oppositiepartij CDU/CSU dienden een gezamenlijke ontwerpresolutie in, die woensdagavond is aangenomen. Die Linke en de AfD onthielden zich van stemming. 

Meer dan 3 miljoen Oekraïners zijn uitgehongerd vanaf 1932, door de gedwongen collectivisatie van de landbouw door de Russische dictator Stalin. Oekraïners werden vervolgd en gedeporteerd, oogsten werden in beslag genomen en regio's werden afgesloten zodat de mensen niet aan de honger konden ontsnappen. Ten tijde van de Sovjet Unie werd over deze door Stalin veroorzaakte  hongerperiode niet gesproken. De honger werd aan mislukte oogsten geweten.

De Bondsdag wil een signaal afgeven tegen het historisch revisionisme en het wil de slachtoffers eren, aldus een van de betrokken parlementariërs. Lees meer bij Tagesschau en Süddeutsche Zeitung

Luister ook naar DIA-historicus Hanco Jürgens bij Met het oog op morgen op Radio 1 over de erkenning van de Holodomor als genocide

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

'Checkpoint Charlie dichterbij dan je denkt'

Musical maakt het leven met de Berlijnse Muur invoelbaar.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger