Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: Mijn rol was uitgespeeld bij Poetin

Kort nieuws - 25 november 2022

Oud-kanselier Angela Merkel had vorig jaar niet genoeg macht meer om een rol van betekenis te spelen in het voorkomen van een Russische inval in Oekraïne. Dat zei ze in gesprekken met een verslaggever van Der Spiegel. 

Het weekblad heeft deze week een groot portret van Merkel, een jaar na haar 'pensioen'. De journalist heeft Merkel herhaaldelijk gesproken sinds ze eind vorig jaar werd opgevolgd door kanselier Scholz.

Merkel had in de zomer van 2021 nog samen met Macron aan de Europese Raad voorgelegd gesprekken met Poetin te voeren, maar sommige lidstaten wilden dat niet en Merkel had niet meer de invloed om dit door te drukken. Het stond al vast dat ze in het najaar zou vertrekken en daarom was haar rol al uitgespeeld, zei Merkel. Ze vroeg andere regeringsleiders zich hiervoor in te spannen, maar die voelden daar niet voor, aldus Merkel. Als ze voor nog een termijn was gegaan, dan was ze daar vasthoudender geweest, zegt ze terugblikkend.

Ook bij haar afscheidsbezoek in Moskou merkte ze dat ze machtspolitiek gezien niet meer mee telde. Voor Poetin telt alleen de macht, het gesprek was niet eens meer onder vier ogen, vertelt Merkel. Lees meer bij Der Spiegel (betaalmuur)

Eerder deze week meldden internationale media dat de voormalige Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat de Duitse regering voor de Russische inval in Oekraïne het standpunt had dat een onverhoopte inval maar beter snel voorbij kon zijn en de Oekraïne zich maar beter zou snel mogelijk zou kunnen overgeven. "Ik was het daar niet mee eens, zei Johnson tegen CNN, maar ik begrijp wel waarom ze zo dachten en voelden. "Ze hadden allerlei steekhoudende economische argumenten", zei de oud-premier. Een woordvoerder van de Duitse regering laat weten dat de uitspraken niet met de feiten overeenkomen, zoals wel vaker het geval is bij de Britse oud-premier.  Lees meer bij RND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger